Маєте часник? Засушіть! - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Маєте часник? Засушіть!

25 Листопада, 2021
in Домашній технолог
0
Маєте часник? Засушіть!
0
Поділилося
201
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Хоч би як його готували до зберігання, все одно часничини з часом висихають, жовтіють і до вживання стають непридатними. Але в мене не пропадає жодної часточки — я часник сушу.

Раніше купувала в магазинах часниковий порошок, упакований у яскраві пакетики, та багато переплачувала. Та й купувала не стільки приправу, скільки штучні добавки для покращення смаку та запаху на додачу! Тож твердо вирішила сушити часник власноруч.

Спосіб 1. Очищені часточки нарізаю тонкими пластинками — тут як із сухофруктами: що тонше наріжете, то швидше і краще просушиться. Застилаю деко пергаментним папером і викладаю часточки. Папір — обов’язковий, інакше до дека часточки приклеюються намертво. Деко ставлю в духовку при 80 градусах і сушу часник з відкритими дверцятами приблизно годину або трохи довше. Зрідка перемішую. Готовий часник стає золотистим і легко кришиться. Обережно, не пересушіть, інакше гірчитиме. Коли охолоне, тричі прокручую на м’ясорубці з дрібними отворами. Частина зубчиків перетвориться при цьому на порошок, а частина залишиться в невеликих гранулах. Якщо хочете однорідну пудру, можна розтерти в ступці чи блендері.

Спосіб 2. Нарізаю часточки (приблизно по 2 мм), кладу на пергамент (звичайний папір не підійде, приклеїться) і поміщаю на кухні в батарею. Сушиться так довго — близько двох тижнів. Якщо часточки гнуться, отже, не досохли, — сушу ще. Запах перші 2 дні стоїть інтенсивний, але у міру висихання зменшується. Хоча на кухні часниковий аромат мені не заважає, та й профілактика вірусів хорош завдяки фітонцидам! Потім також подрібнюю на м’ясорубці.

Роблю іноді змішану приправу: пропускаю через м’ясорубку висушений часник разом із насінням кропу та коріандром — виходить чудова заправка до м’яса. На 1 кг м’яса — по чайній ложці часникової приправи плюс сіль і мелений перець. Ще залишаю трохи сушених часточок, не перекручуючи, — ними потім начиняю шматки яловичини, свинини та телятини під час запікання.

Обидва способи хороші, до «батарейного» вдаюсь, коли треба насушити невелику кількість. Кількість свіжого часнику може бути різною (хоч одна головка на пробу, хоч кілограм). До речі, лише з 300 г свіжого продукту в мене виходить близько 110 г сушеного часнику.

Зберігати порошок і скибочки потрібно в герметичному посуді в сухому темному місці (кухонній шафі). Якщо потрапить волога, порошок «задубіє». Це універсальна заготовка — супи, рагу, печеня, м’ясо, птиця, овочі в нашій родині навряд чи обходяться без цієї запашної приправи. Крім того, на відміну від свіжого часнику, порошок дає більш тонкий аромат, наприклад, при маринуванні м’яса. Чудовий спосіб збереження багатого врожаю!

Любов ПАРХОМЕНКО. м. Самбір.

Попередня публікація

Тромбоз глибоких вен: причини, профілактика та методи лікування

Наступна публікація

Як правильно скласти меню для домашніх рослин

Схожі публікації

7 порад, як приготувати домашній класичний гамбургер
Домашній технолог

7 порад, як приготувати домашній класичний гамбургер

7 Травня, 2025
Шампіньйони чи печериці?
Домашній технолог

Шампіньйони чи печериці?

22 Квітня, 2025
Додайте у випічку мед
Домашній технолог

Додайте у випічку мед

1 Квітня, 2025
Борошно, яке збагатить випічку
Домашній технолог

Борошно, яке збагатить випічку

19 Березня, 2025
Як обрати зрілий ананас?
Домашній технолог

Як обрати зрілий ананас?

15 Січня, 2025
Як «роздягнути» фундук чи арахіс?
Домашній технолог

Як «роздягнути» фундук чи арахіс?

27 Листопада, 2024
Наступна публікація
Як правильно скласти меню для домашніх рослин

Як правильно скласти меню для домашніх рослин

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025
Червень на городі, в саду та квітнику

Червень на городі, в саду та квітнику

30 Травня, 2025
В’ячеслав Хурсенко: «В роках моїх така велика сила, Та долю не затримати нічим…»

В’ячеслав Хурсенко: «В роках моїх така велика сила, Та долю не затримати нічим…»

30 Травня, 2025
Аліменти на утримання дитини з тих, хто служить

Аліменти на утримання дитини з тих, хто служить

30 Травня, 2025

Останні публікації

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025
Червень на городі, в саду та квітнику

Червень на городі, в саду та квітнику

30 Травня, 2025
В’ячеслав Хурсенко: «В роках моїх така велика сила, Та долю не затримати нічим…»

В’ячеслав Хурсенко: «В роках моїх така велика сила, Та долю не затримати нічим…»

30 Травня, 2025
Аліменти на утримання дитини з тих, хто служить

Аліменти на утримання дитини з тих, хто служить

30 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти