Кулінар Євген КЛОПОТЕНКО пропонує приготувати традиційний український смаколик, який згадується в «Енеїді». Мандрики — це пісочне печиво з начинкою із кисломолочного сиру та маку.
Пісочне тісто:
- 600 г пшеничного борошна
- 3 яйця
- 200 г вершкового масла (82,5%)
- 1 столова ложка цукру
- 0,5 чайної ложки солі
- 100 г сметани (20%)
Начинка:
- 400 г кисломолочного сиру (9%)
- 100 г сметани (20%)
- 1 яйце (+1 яєчний жовток для змащування)
- 2 столові ложки цукру
- 1 столова ложка маку
Для тіста в миску всипте борошно, додайте розм’якшене масло, вбийте яйця, додайте сіль, цукор і сметану. Замісіть тісто. Сформуйте кулю, обгорніть харчовою плівкою та поставте в холодильник на 20 хв. відпочивати. Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів.
Для начинки в миску викладіть сир, цукор, вбийте 1 яйце та додайте мак. Ретельно перемішайте, щоб усі інгредієнти рівномірно розподілилися. Мак не треба попередньо замочувати, він повинен хрумтіти в печиві.
З тіста розкачайте пласт 4 мм завтовшки. Склянкою діаметром 8 см виріжте кружальця. На половину кружалець викладіть начинку. Рештою накрийте та обережно защипніть, щоб не було отворів.
Деко застеліть пергаментом і викладіть печиво. Один жовток збийте виделкою та за допомогою кулінарного пензлика змастіть печиво. Поставте запікатися за температури 180 градусів на 30 хв. Коли мандрики будуть готові, вийміть і зберігайте в закритій ємності, якщо хочете, щоб печиво залишалося м’яким. Чи залиште у звичайній тарілці, тоді отримаєте коржики.
Для більш насиченого аромату в начинку можна додавати ванільний цукор, а для різноманіття текстур — підсмажений і подрібнений волоський горіх.