Знайшла кулінарну книгу моєї мами та вирішила спекти цей пиріг. А все тому, що до рецепту вона приписала два слова: «Дуже хороший!»
- 200 г малини
- 320 г борошна
- 220 г сметани
- 150—170 г цукру
- 100 мл олії (без запаху)
- 2 великих яйця
- чайна ложка соди (і сік лимона для гасіння)
- дрібка ваніліну
Тісто готується на сметані з додаванням олії — це і є секрет його ніжності. Рекомендую спробувати цей пиріг хоч із малиною, хоч із будь-якими сезонними ягодами або скибочками фруктів. Готується тісто швидко, тож одразу вмикайте духовку на 180 градусів.
У підхожій для збивання ємності з’єдную 2 великих яйця (дрібних візьміть 3—4 штуки), цукор і ванілін. Збиваю міксером на високих обертах, поки практично весь цукор розчиниться, а маса побілішає та збільшиться в об’ємі. Можна й вінчиком, але так буде довше. Слідом кладу сметану і вмішую в яєчну масу. Наливаю олію (залиште буквально 1 чайну ложку олії для змащування форми) і вмішую в тісто. Додаю соду, погашену соком лимона (можна замінити 2 чайними ложками розпушувача, доданого відразу до борошна), швидко перемішую. Наприкінці всипаю борошно, розмішую, щоб не було борошняних грудочок. У готовому вигляді тісто не розтікається і тримає форму. Беру форму для випічки (у мене 20 см в діаметрі), змащую олією та присипаю трохи борошном. Викладаю в форму приблизно третину тіста та рівномірно розподіляю. Кладу частину ягід. Розподіляю ще частину тіста та кладу ягоди. Так формую третій шар — у результаті малина рівномірно розподілиться по всьому тісту. Ставлю в розігріту духовку. Випікаю 55 хв. до рум’яного кольору. Готовому пирогу даю трохи охолонути у формі. За бажання випічку можна присипати перед подачею цукровою пудрою.
Ярослава НІКОЛАЇШИН. м. Горішні Плавні.