У магазині трапляється пересолений оселедець, який потім доводиться вимочувати в молоці. Якщо солити рибу самостійно, то зможете відрегулювати смак під себе і додати приправи, які вам подобаються. А головне — будете точно впевнені у свіжості продукту.
Зябра й нутрощі в цьому рецепті не видаляють. Оселедець солиться цілим. Готовий буде через дві доби. Можна зберігати в розсолі до 10 днів.
- 2 свіжоморожені оселедці
- 1 л води
- 60 г солі
- 25 г цукру
- 1–2 лаврові листки
- 4 горошини чорного перцю
- 4 горошини духмяного перцю
Рибу розморозити щадним способом (поступово, в холодильнику, без води). Приготувати розсіл: у каструлю влити воду, додати сіль, цукор, лавровий лист і перець, довести до кипіння і проварити хвилину. Добре охолодити. Кількість прянощів — на ваш смак.
Викласти оселедець у посуд відповідного розміру — щоб риба не деформувалася. Залити холодним розсолом — рідина має покрити вміст повністю, це дуже важливий момент. Щоб оселедець був занурений у розсіл, його потрібно притиснути зверху легким вантажем. У такому вигляді відправити в холодильник на 2 доби. Через зазначений час колір розсолу зміниться на темніший, а сама рибка стане щільнішою. Якщо відрізати голову, то кров має бути темною, а не червоною — це означає, що продукт готовий до вживання.