Коли в морозилці повно м’яса, ситно нагодувати сім’ю не так вже й складно. Але буває так, що залишилося трохи фаршу. На такий випадок є рецепт лінивих голубців, а замість рису пропонуємо додати пшеничну крупу. Саме так вони виходять особливо соковитими і ніжними. Готувати можна як на сковороді, так і в духовці.
* 400 г фаршу
* 200 г білоголової капусти
* 50 г пшеничної крупи
* середня цибулина
* 1 яйце
* неповна чайна ложка солі
* чорний мелений перець (за смаком)
* солодка паприка (за смаком)
Для заливки:
* 200 г сметани
* 2 столові ложки томатної пасти
* 2–3 зубчики часнику
* 200 мл води
* чверть чайної ложки солі
* чорний мелений перець (за смаком)
Заправка:
* велика цибулина
* велика морквина
* олія (для смаження)
Крупу відварити до напівготовності (приблизно 15–20 хв. з моменту закипання). Капусту дрібно нашаткувати. Додати трохи солі та пом’яти руками. Додати фарш. Викласти подрібнену на тертушці цибулю. Ввести остиглу крупу. Всипати чорний перець і солодку паприку. Посолити і ретельно перемішати. Сформувати голубці у вигляді котлеток (трохи більшого розміру). Викласти в змащену олією форму для запікання на невеликій відстані один від одного. Для заправки підсмажити до золотистого кольору подрібнену цибулю. Окремо обсмажити крупно терту моркву. Викласти зверху на голубці. Для соусу змішати сметану і томатну пасту. Додати подрібнений часник, перець і сіль. Влити гарячу воду і добре перемішати. Залити голубці. Форму прикрити фольгою. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 30 хв., потім зняти фольгу і запікати ще 20 хв. до готовності. Такі голубці можна готувати і в сковороді (на слабкому вогні). Тушкувати під кришкою 30 хв.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.