Культура спілкування з вином, або як задобрити могутнього Діоніса - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Культура спілкування з вином, або як задобрити могутнього Діоніса

8 Серпня, 2018
in Домашній технолог, Кухонні університети
0
Культура спілкування з вином, або як задобрити могутнього Діоніса
0
Поділилося
41
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Хочемо поділитися набутком, яким пощастило свого часу збагатитися в незабутній подорожі редакційного колективу до Карпат. Відвідавши Берегівський виноробний край, ми познайомилися з одним із найтитулованіших і найцікавіших виноробів Закарпаття, членом єдиного в Україні Лицарського Винного Ордену імені Святого Венцела Карлом Карловичем Шошем, отримали уроки з культури спілкування з вином.

Перш за все з вином, як і з людиною, треба привітатися, познайомитися, поспілкуватися, оцінити його для себе, дати йому «познайомитися» з вами, щоб потім отримати від нього задоволення. Як кажуть старі винороби, – вину треба порадіти.

Певний час вино «стояло» в бочках, потім «лежало» в пляшках. Тож його обов’язково треба розбудити, наливши в фужер, порозмовляти з ним. Робити це дуже легко, розмішуючи по стінках фужера. Під впливом кисню у вині відбуваються певні біохімічні процеси, воно збуджується і набуває стану нормального спілкування.

Потім, так само, як і людині людину, вино треба роздивитися, адже, погодьтеся, досить часто ще зустрічають за одягом. Спочатку слід подивитися на поверхню, своєрідну плівочку, яка плаває на ній. Це залишки кісточкової олії. Якщо вона товстенька, жирненька, вирізняється з тіла вина, деколи залишає ще й специфічний віночок на стінках фужера, – це значить, що вино натуральне, не розбавлене, якісне. Якщо ж цього нема – це перший привід задуматися, що ж у фужері.

Далі опускаємо погляд нижче, на тіло вина: якого воно кольору, прозоре чи мутне, чи відповідає колір сорту, який налили. Якщо вино світліше – значить, розбавлене водою, темніше – зафарбоване.

Не зайве заглянути і всередину фужера, особливо, якщо вино відкривали штопором. Якщо побачили на поверхні якісь шматочки, то значить, що корок розкришився. Таке вино не варто пити, бо лише неякісне вино закривають неякісними корками. Це вже другий привід задуматися, що в бокалі.

І нарешті – вино треба понюхати. Нахиліть фужер – щоб аромат скупчився в одному місці. Ніс опустіть майже в фужер, відгороджуючись таким чином від сторонніх запахів. Звертаємо увагу на перший «нюх». Він може бути ягідним, фруктовим, квітковим, одним словом – винний. Але ні в якому разі не спиртовий. Варто внюхатися в аромат вина, кілька разів втягнути в себе, як казали старі винороби – вино нюхають гландами. Після 5-6 «нюхів» людина налаштовується на справжнє сприйняття цього диво-напою. Тільки після цього відчуєте справжній смак вина, і вже тоді надпиваєте його невеличкими ковтками, а п’єте коренем язика, бо на його кінці нема жодного смакового рецептора. Спочатку піднімаєте вино вгору, а звідти воно стікає на корінь язика, і, витримавши його там кілька секунд, лише тоді ковтаєте Якщо захочете побавитися вином, можете переливати його в роті направо, наліво, вперед назад. І на різних ділянках язика відчуєте різні напівтони смаку, а вже тоді ковтайте й отримуйте від вина задоволення.

Ось так можна справді відчути, що в помірний кількості вино є цілющим, лікувальним, а в надмірній – стає отрутою. І переходити цю межу – значить виявляти неповагу до божественного напою.

Справжнє вино – це досконалий витвір мистецтва, культуру поціновування якого ще треба розвивати в Україні.

Ольга ЛЕВИЦЬКА.

Попередня публікація

З Віктором Андрієнком

Наступна публікація

Донька чи наймичка?

Схожі публікації

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

16 Травня, 2025
Млинці на сухому молоці
Кухонні університети

Млинці на сухому молоці

15 Травня, 2025
Котлети з варених яєць
Кухонні університети

Котлети з варених яєць

14 Травня, 2025
Відбивні в сметанно-гірчичному соусі
Кухонні університети

Відбивні в сметанно-гірчичному соусі

13 Травня, 2025
Омлет із начинкою з кисломолочного сиру
Кухонні університети

Омлет із начинкою з кисломолочного сиру

12 Травня, 2025
Рисово-кокосові биточки на десерт
Кухонні університети

Рисово-кокосові биточки на десерт

9 Травня, 2025
Наступна публікація
Донька чи наймичка?

Донька чи наймичка?

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

16 Травня, 2025
У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

16 Травня, 2025
Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

16 Травня, 2025
Коли догляд за дитиною зараховують до страхового стажу

Коли догляд за дитиною зараховують до страхового стажу

16 Травня, 2025

Останні публікації

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

16 Травня, 2025
У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

16 Травня, 2025
Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

16 Травня, 2025
Коли догляд за дитиною зараховують до страхового стажу

Коли догляд за дитиною зараховують до страхового стажу

16 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти