Думаючи про меню до різдвяних свят, згадав одну чудову страву — запечений короп по-єврейськи. Ця страва існує в багатьох країнах, на території яких проживали єврейські громади. З часом вона асимілювалася із кухнями цих країн, тому й рецептів приготування є кілька. Я обрав одну з варіацій, що найчастіше зустрічається в польській кухні та без якої не обходиться Святвечір у багатьох родинах.
- 1 короп (1–1,2 кг)
- 1 лимон
- сіль
- чорний мелений перець
- 2 столові ложки олії (для смаження)
Для соусу:
- 3 цибулини
- 70 г родзинок
- 1 столова ложка цукру
- 50 г вершкового масла
- 0,5 чайної ложки солі
- 0,5 чайної ложки кориці
- 2–3 бутони гвоздики
- 0,5 чайної ложки меленого імбиру
- 0,5 чайної ложки паприки
- 250 мл білого сухого вина
Рибу почистіть від нутрощів та луски, помийте. Зробіть поперечні надрізи з обох боків рибини. Скропіть коропа соком лимона та залиште на 30 хв.
Для соусу цибулю наріжте тонкими скибочками. Обсмажте до м’якості у вершковому маслі. Влийте вино. Додайте родзинки, цукор, сіль, корицю, гвоздику, імбир і паприку. Тушкуйте все разом приблизно 5 хв. на невеликому вогні.
Розігрійте іншу пательню з олією. Підсмажте коропа до золотавої скоринки з обох боків. Посоліть і поперчіть за смаком. Викладіть рибу у форму для запікання та додайте соус. Поставте в духовку, розігріту до 180 градусів. Запікайте 1 год., періодично поливаючи коропа соусом.
Готовий короп буде неймовірно ніжним і соковитим, а через довгий час запікання дрібні кісточки розм’якнуть. Але все одно треба пам’ятати, що їсти рибу потрібно обережно. Смакуватиме короп по-єврейськи чудово і в теплому, й у холодному вигляді.
Євген КЛОПОТЕНКО, кулінар. Рецепт із сайту klopotenko.com