Чудова домашня випічка на дріжджовому тісті. Якщо хочете, можете називати це мініпіцею. Ми ж звемо по-українськи — книші. Маленькі булочки з начинкою.
Тісто:
- 250 мл рідини (навпіл молока та води)
- 450—500 г борошна
- 1 середнє яйце
- 20 г свіжих дріжджів
- 2 столові ложки цукру
- 40 г вершкового масла
- 1 чайна ложка солі
Начинка:
- 250 г вареної ковбаси (сосисок)
- 150 г солених огірків
- 150 г твердого сиру
- маленька цибулина
- 3 столові ложки води
- 3 столові ложки томатної пасти
- по чверті чайної ложки солі та цукру
Додатково:
- 1 яйце (для змащування)
- кунжут (для посипки)
З’єднати в мисці тепле молоко з водою. Додати столову ложку цукру, розкришити дріжджі. Всипати 100 г борошна, перемішати. Поставити опару в тепло на 15—20 хв. до утворення пінної шапочки. Всипати сіль, цукор, ввести яйце кімнатної температури.
Додати розтоплене вершкове масло, перемішати до однорідного стану. Поступово просіяти борошно, що залишилося. Замісити спершу ложкою, а потім руками. Має вийти м’яке тісто, що не липне до рук. Викласти в змащену олією миску й поставити в тепло на 40—60 хв. За цей час воно має збільшитися майже втричі.
Готуємо начинку. Для змащування серединки з’єднати томатну пасту, воду, цукор і сіль (можна використовувати готовий кетчуп). Ковбасу та огірки нарізати маленькими кубиками, цибулю — чвертькільцями, сир крупно натерти.
Тісто злегка обім’яти. Розділити на 8—9 частин. З кожного шматочка сформувати акуратний колобок. Викласти на деко. Прикрити заготовки легким рушником. Поставити в тепло на 30 хв. — вони повинні піднятися майже вдвічі. Далі розплющити руками. За допомогою склянки продавити серединки для начинки, як у ватрушок. Змастити серединки томатом. Викласти в кожну начинку. Присипати сиром. Змастити книші збитим яйцем. Присипати боки кунжутом. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 13—15 хв.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.