Такі кекси чудові на кожному етапі приготування — і відразу після випікання, тому що тісто смачне, і заповнені ягідною начинкою… Але саме з білою шапочкою вони стануть гідною заміною торта на святковому столі.
Тісто:
- 3 середні яйця
- 180 г цукру
- дрібка солі
- 100 г олії
- 150 г кефіру
- 50 г лимонного соку
- 300—350 г борошна
- 1 чайна ложка розпушувача
- цедра 1 лимона
- чверть чайної ложки соди
Начинка:
- 200 г ягід
- 50 г цукру
- 25 г крохмалю
- 40 мл води
Крем:
- 400 г сметани (від 20%)
- 40 г цукрової пудри
- чайна ложка ванільного цукру
Печуться вони просто і швидко. А ось сметану для білих шапочок необхідно підготувати за день до випічки — відцідити через марлю. Коли сироватка стече, сметана буде, як ніжний тугенький сирок, і добре триматиме форму.
Для білої шапочки марлю скласти в три шари, вистелити друшляк, викласти сметану. Залишити на ніч, щоб стекла сироватка.
Тісто. Тісто швидко замішується, тому можна відразу ввімкнути духовку на 180 градусів. У мисці з’єднати яйця, цукор, дрібку солі. Збити недовго, щоб цукор почав розчинятися (на пишну піну збивати не треба). Додати цедру. Влити кефір (кімнатної температури), олію та сік лимона. Злегка перемішати. Окремо з’єднати борошно, розпушувач та соду. У декілька прийомів ввести в тісто борошно й добре перемішати до однорідності. Тісто виходить, як на оладки. Заповнити форми для кексів на 2/3. Поставити в духовку на 20 25 хв. Дати охолонути.
Начинка. Ягоди перекласти в каструльку (розморожувати не потрібно). Всипати цукор. Нагріти до кипіння та розчинення цукру. Окремо з’єднати воду та крохмаль. Вилити тонкою цівкою крохмаль до ягід, проварити пів хвилини, зняти з вогню. Дати охолонути. Перекласти в кондитерський мішок або молочний кульок з обрізаним кінчиком. У кексах маленьким ножем вирізати заглиблення на 2—3 см і заповнити ягідною начинкою.
Крем. До сметани додати ванільний цукор і цукрову пудру. Злегка збити віночком, щоб інгредієнти рівномірно з’єдналися. Викласти крем у кондитерський мішок і прикрасити верхівки кексиків.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.