Картопляний хліб "Селянський" - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Картопляний хліб “Селянський”

8 Листопада, 2021
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Картопляний хліб “Селянський”
0
Поділилося
123
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Особливість цього хлібчика в тому, що тісто для його приготування має бродити майже добу — і не в теплі, а на холоді. Саме з довгим холодним бродінням тіста хліб — найсмачніший, пухкий, ароматний, з тонкою скоринкою і пористим м’якушем. Він підкорює з першого разу. Може, і вам сподобається?

  • 200 г картоплі (сирої, очищеної)
  • 200 г картопляного відвару
  • 9 г свіжих дріжджів
  • 400—450 г борошна
  • 30 г картопляного крохмалю
  • 1 чайна ложка солі
  • 1 столова ложка цукру
  • 1 столова ложка сушеної зелені
  • 1 столова ложка олії

Картоплю відварити без солі до готовності. Злити відвар в окрему чашку, відмірявши 200 мл. Коли відвар охолоне до теплого стану, розвести в ньому дріжджі, цукор і 50 г борошна. Поставити в тепло на 15—20 хв. до утворення пінної шапочки. Картоплю добре розім’яти на пюре. Борошно змішати з крохмалем, сіллю та сушеною зеленню. Зелень — на ваш смак (сушена петрушка, зелена цибуля чи прованські трави). Ця добавка надасть особливого смаку хлібу. До опари додати картопляне пюре, добре розмішати. Всипати борошняну суміш, ретельно вимісити. Наприкінці додати олію. Оскільки борошно у всіх різне, його може знадобитися трохи більше чи менше. Тісто має бути м’яким, трохи щільним, але не тугим.

Сформувати колобок і викласти його в змащену олією миску. Накрити рушником. Залишити для бродіння на 16 год. при температурі 10—12 градусів. Це може бути прохолодне підвіконня або навіть верхня поличка холодильника. За тістом особливо стежити, обминати та вимішувати не треба. Головне — обрати великий посуд, щоб тісто не «втекло». За 16 годин тісто збільшиться в об’ємі приблизно в 3—4 рази. Після цього обім’яти його просто в мисці, змастивши руки олією. Перенести в тепло і залишити ще на кілька годин, щоб ще раз піднялося. Рясно присипати поверхню борошном, акуратно викласти тісто на стіл. Руками розтягнути в овал. Намагайтеся розтягувати акуратно, не надто м’яти, щоб зберегти легкість.

Умовно розділити на три частини: одну підгорнути до середини, накрити другою. Короткі кінці підгорнути до середини. Буханець щедро присипати борошном. Покласти на деко швом униз. Дати відстоятись 30 хв., зробити декоративні насічки лезом або гострим ножем. Нагріти духовку до 180 градусів. На решітку духовки поставити миску з водою. За той час, поки хліб розстоюється, у духовці утворюється пара — це надасть хрусткої, але не твердої скоринки.

Випікати близько 30 хв. Наприкінці підняти температуру до 250 градусів і підрум’янити хліб (близько 15 хв.). Готовність визначайте так: постукайте кісточками пальців по хлібині, буханець повинен видавати глухий звук. Остудити хліб, накривши рушником.

Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.

Попередня публікація

Як відрізнити натуральну шкіру від шкірозамінника?

Наступна публікація

Зміни у правилах дорожнього руху

Схожі публікації

Буряковий холодник
Кухонні університети

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Бісквіт королеви Вікторії
Кухонні університети

Бісквіт королеви Вікторії

3 Червня, 2025
Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню
Кухонні університети

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

2 Червня, 2025
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025
Ароматне масло
Кухонні університети

Ароматне масло

29 Травня, 2025
Запіканка «Асорті»
Кухонні університети

Запіканка «Асорті»

28 Травня, 2025
Наступна публікація
Зміни у правилах дорожнього руху

Зміни у правилах дорожнього руху

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025

Останні публікації

Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти