Картопляний хліб "Селянський" - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Картопляний хліб “Селянський”

8 Листопада, 2021
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Картопляний хліб “Селянський”
0
Поділилося
125
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Особливість цього хлібчика в тому, що тісто для його приготування має бродити майже добу — і не в теплі, а на холоді. Саме з довгим холодним бродінням тіста хліб — найсмачніший, пухкий, ароматний, з тонкою скоринкою і пористим м’якушем. Він підкорює з першого разу. Може, і вам сподобається?

  • 200 г картоплі (сирої, очищеної)
  • 200 г картопляного відвару
  • 9 г свіжих дріжджів
  • 400—450 г борошна
  • 30 г картопляного крохмалю
  • 1 чайна ложка солі
  • 1 столова ложка цукру
  • 1 столова ложка сушеної зелені
  • 1 столова ложка олії

Картоплю відварити без солі до готовності. Злити відвар в окрему чашку, відмірявши 200 мл. Коли відвар охолоне до теплого стану, розвести в ньому дріжджі, цукор і 50 г борошна. Поставити в тепло на 15—20 хв. до утворення пінної шапочки. Картоплю добре розім’яти на пюре. Борошно змішати з крохмалем, сіллю та сушеною зеленню. Зелень — на ваш смак (сушена петрушка, зелена цибуля чи прованські трави). Ця добавка надасть особливого смаку хлібу. До опари додати картопляне пюре, добре розмішати. Всипати борошняну суміш, ретельно вимісити. Наприкінці додати олію. Оскільки борошно у всіх різне, його може знадобитися трохи більше чи менше. Тісто має бути м’яким, трохи щільним, але не тугим.

Сформувати колобок і викласти його в змащену олією миску. Накрити рушником. Залишити для бродіння на 16 год. при температурі 10—12 градусів. Це може бути прохолодне підвіконня або навіть верхня поличка холодильника. За тістом особливо стежити, обминати та вимішувати не треба. Головне — обрати великий посуд, щоб тісто не «втекло». За 16 годин тісто збільшиться в об’ємі приблизно в 3—4 рази. Після цього обім’яти його просто в мисці, змастивши руки олією. Перенести в тепло і залишити ще на кілька годин, щоб ще раз піднялося. Рясно присипати поверхню борошном, акуратно викласти тісто на стіл. Руками розтягнути в овал. Намагайтеся розтягувати акуратно, не надто м’яти, щоб зберегти легкість.

Умовно розділити на три частини: одну підгорнути до середини, накрити другою. Короткі кінці підгорнути до середини. Буханець щедро присипати борошном. Покласти на деко швом униз. Дати відстоятись 30 хв., зробити декоративні насічки лезом або гострим ножем. Нагріти духовку до 180 градусів. На решітку духовки поставити миску з водою. За той час, поки хліб розстоюється, у духовці утворюється пара — це надасть хрусткої, але не твердої скоринки.

Випікати близько 30 хв. Наприкінці підняти температуру до 250 градусів і підрум’янити хліб (близько 15 хв.). Готовність визначайте так: постукайте кісточками пальців по хлібині, буханець повинен видавати глухий звук. Остудити хліб, накривши рушником.

Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.

Попередня публікація

Як відрізнити натуральну шкіру від шкірозамінника?

Наступна публікація

Зміни у правилах дорожнього руху

Схожі публікації

Нічна вівсянка на ряжанці
Кухонні університети

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Швидкий пиріг із літніми ягодами
Кухонні університети

Швидкий пиріг із літніми ягодами

24 Липня, 2025
Печінковий торт з домашнім майонезом
Кухонні університети

Печінковий торт з домашнім майонезом

16 Липня, 2025
Кабачкова «Вежа»
Кухонні університети

Кабачкова «Вежа»

15 Липня, 2025
Насипний полуничний пиріг
Кухонні університети

Насипний полуничний пиріг

14 Липня, 2025
Хрусткі сирні палички із зеленню
Кухонні університети

Хрусткі сирні палички із зеленню

11 Липня, 2025
Наступна публікація
Зміни у правилах дорожнього руху

Зміни у правилах дорожнього руху

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Листя бораго в холодник і вінегрет додають

Листя бораго в холодник і вінегрет додають

30 Липня, 2025
Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

30 Липня, 2025
Які освітні пільги мають діти військових?

Які освітні пільги мають діти військових?

30 Липня, 2025

Останні публікації

Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Листя бораго в холодник і вінегрет додають

Листя бораго в холодник і вінегрет додають

30 Липня, 2025
Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

30 Липня, 2025
Які освітні пільги мають діти військових?

Які освітні пільги мають діти військових?

30 Липня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти