Ви пробували коли-небудь запікати картоплю в молоці? Яка ж смачна й ніжна вона виходить! Запікати в молоці бажано картоплю однакового розміру, щоб бульби приготувалися одночасно. Можна використовувати як цілі коренеплоди (середні або навіть дрібніші), так і скибочки, якщо картопля дуже велика. Правда, перший варіант і вигляд має ошатніший, і виходить смачнішим.
- 1 кг картоплі
- склянка молока (250 мл)
- 50 г вершкового масла
- олія (для смаження)
- чайна ложка часникового порошку (або 3—4 зубчики подрібненого)
- сіль (за смаком)
- чорний мелений перець (за смаком)
Очищену й промиту картоплю обов’язково обсушити, щоб при смаженні вийшла рум’яна скоринка. У широкій сковороді розігріти олію. Викласти картоплю й обсмажити з двох сторін (хвилин по 5) на середньому вогні до рум’яної скоринки. Усередині картопля залишиться сирою — так і має бути.
Форму для запікання з високими бортиками змастити м’яким вершковим маслом. Притрусити сушеним часником (або свіжим подрібненим), сіллю й дрібкою меленого чорного перцю. Викласти одним шаром бульби, посолити, поперчити. Залити молоком. Накрити фольгою й поставити в розігріту до 180 градусів духовку. Через 35—40 хв. картопля буде готова. Але ви обов’язково перевіряйте зубочисткою, адже час приготування прямо залежить від розміру й сорту. Якщо бульби легко проколюються, можна діставати.
Наприкінці заберіть фольгу й підрум’яньте картоплю ще 10 хв. На дні форми залишиться ароматне масло, полийте ним картопельку перед подачею.
Олександра МИКИТЮК.
м. Вишневе.