Хоч кого зараз послухаєш, усі хворіють. Як собі зарадити? Їжте калиновий мед! Таку вітамінну заготовку добре зробити напередодні зими: підмерзлі ягідки вже стали солодшими.
Ставлю кип’ятити велику каструлю з водою, як закипить, встановлюю зверху друшляк із калиною. Ягоди не перебираю, кладу прямо з китицями. Коли калина запариться, хвилин за 10—15, вичавлюю охолоджені ягоди через 2 шари марлі. Пропущену калину перемішую з медом, роблю не дуже солодкою — на 300 г ягідного пюре беру 150 г меду (можна й більше, за смаком). Перекладаю у скляну банку. Меду треба дати настоятися близько 5 днів.
Зберігаю на нижній поличці холодильника. Їм по столовій ложці 3—4 рази на день або додаю до чаю. Користь від нього — як від свіжої калини. Ба навіть більше!
Тетяна ДЛЯБОГА. м. Нікополь.