Закуску з кабачків на зиму за цим рецептом роблю вже кілька років. Спочатку мою увагу привернула незвичайна та весела назва цієї заготовки — «Татарська пісня», під такою рецепт і «гуляє» в народі. Кабачки і, справді, наче пісня — міцненькі, ароматні та дуже смачні.
- 2 кг кабачків
- 1 велика солодка перчина
- 1 невелике яблуко
- 1 середня цибулина
- половина стручка гострого перцю
- середня головка часнику
- 1 середня морквина
- 70 г томатної пасти
- 0,5 склянки цукру
- 1 склянка олії
- 50 г солі
- 70 г оцту
Кабачки (або цукіні) очистити від шкірочки та насіння, якщо це необхідно. Подрібнити довільно: «пальчики», кубики, кружальця — значення не має. Якщо подрібнити на м’ясорубці — вийде щось схоже на ікру, тільки гостріше. Всі інші фрукти-овочі (перець, часник, цибулю, моркву та яблуко) нарізати довільно, потім перекрутити на м’ясорубці. Вилити масу у велику каструлю. Додати олію, сіль, цукор, оцет і томатну пасту. Акуратно перемішати, довести до кипіння, варити, помішуючи, близько 3 хв. Потім додати в каструлю кабачки. Підлива не покриє всі кабачки, але в процесі приготування вони виділять чимало соку, й рідини стане багато. Довести до кипіння й варити на середньому вогні, помішуючи, 1 год. За цей час рідина уварюється, але кабачки залишаються пружними та не розпадаються. Розкласти гарячу заготовку по заздалегідь стерилізованих банках, закрити під ключ. Зберігати в прохолодному місці. З даної кількості продуктів у мене вийшло приблизно 4 баночки по 0,5 л.
В такому ароматному соусі можна робити баклажани, кабачки, солодкий перчик і навіть огірочки або гарбуз! Тільки в такому разі за рецептом томатну пасту краще замінити 1 л томатного соку, оскільки ці овочі не дають так багато рідини, як кабачки. Якщо не плануєте закривати на зиму, а з’їсти відразу, то оцет не додавайте.
Світлана БОРТНИК. м. Одеса.