Хороша турка - запорука смачної кави - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Хороша турка — запорука смачної кави

30 Вересня, 2021
in Домашній технолог
0
Хороша турка — запорука смачної кави
0
Поділилося
60
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Найкращий порятунок від осінньої нудьги – філіжанка ароматної зігріваючої кави. Але щоб готувати збадьорливий напій за всіма правилами, для нього потрібна хороша турка. Люди століттями відточували майстерність приготування цього напою саме в ній. У чому ж її відмінність?

ЩО ВУЖЧА ШИЙКА, ТО КРАЩЕ

Найважливіше – це форма. Турка повинна бути схожа на глечик. Саме завдяки конічній формі, коли наливаєте каву в чашку, гуща залишається в турці. Вузьке горлечко є обов’язковою умовою, воно повинно бути меншим за дно вдвічі. Пінка, що підніматиметься, накопичується в ньому і виконує функцію кірки – завдяки цьому кава насичується яскравим, неповторним ароматом. Широка основа рівномірно нагріває воду, яка поступово вбирає в себе смак мелених зерен. І що товще дно, то рівномірніше прогрівання.

Щоб акуратно налити каву в чашку, не пошкодивши пінку, потрібна воронка – невеликий носик. Для однієї порції 200 мл об’єму турки достатньо.

Ручка у турки повинна бути довгою, розташованою під кутом. За таку зручно триматися, не відчуваючи жару, що йде від плити.

З матеріалів – краще дерев’яна, оскільки металева швидко нагрівається.

МІДНА ТУРКА – КЛАСИКА

Багато хто з кавоманів стверджують, що найкраща турка для кави – мідна. Посуд з міді підходить для приготування на газових і електричних плитах, а також для варіння на піску. У чому її перевага? Мідь рівномірно нагрівається по всій площі виробу, що важливо для приготування напою. Відомо, що каву кип’ятити не можна, якщо ж посудина нерівномірно нагріта, то на дні напій уже кипить, а на поверхні тільки починає утворюватися пінка, що недобре для смаку.

Мідні турки часто прикрашають оригінальним карбуванням (ціна – близько 350–400 грн). Глина – хороший матеріал для кавового посуду. Але її недолік – крихкість (особливо якщо мити відразу після приготування). Плюс вона вбирає запахи, тож готувати в ній доведеться каву одного сорту (близько 120–240 грн).

Нержавійка була б непоганим варіантом, але вони не випускаються в класичному вигляді – з широким дном і вузькою шийкою. Смак напою в таких турках виходить не оригінальним (від 150 грн).

ВАРИМО ЗА ПРАВИЛАМИ

За класичним рецептом для приготування 100 мл кави в турці знадобиться 1 столова ложка з гіркою меленої кави (але ви можете скорегувати пропорції, щоб отримати більш чи менш міцний і насичений напій). Насипте каву в підігріту турку та залийте половиною гарячої води (не окропу). Дочекайтеся виходу повітря з кави.

Долийте воду, що залишилася, але не більше, ніж до місця звуження турки. Нагрійте ємність на малому вогні. Приблизно через хвилину розмішайте каву. Слідкуйте за туркою: щойно піна почне підніматися, зніміть з вогню (деякі знавці рекомендують довести до спінювання тричі, прибираючи і підносячи турку до вогню). Перелийте каву в підігріту чашку. Зачекайте дві хвилини, щоб кава настоялася – гуща опуститься на дно, а процес насичення напою смаком і ароматом завершиться.

Не варто нехтувати якістю води, в якій вариться кава. Адже це один із двох інгредієнтів напою. Головне – жодної води з-під крана. Хлор вб’є весь смак, що не додасть вашій каві вишуканості. Використовуйте бутильовану або очищену.

КАРАМЕЛЬНА КАВА ПО-ЛЬВІВСЬКИ

КАВА З КАРАМЕЛЬНИМ ЦУКРОМ ЩЕ БІЛЬШ АРОМАТНА.

 Злегка нагріти турку.
 Всипати в неї чайну ложку (або на ваш смак) цукру.
 Тримати цукор до потемніння на слабкому вогні.
 Влити 100 мл гарячої води і закип’ятити суміш.
 Додати по столовій ложці меленої кави і холодної води.
Довести до утворення пінки на слабкому вогні.
Зняти турку, почекати 2–3 хв. і вилити в прогріту чашку.

Підготувала Діана ШЕПЕЛЬ.

Попередня публікація

Місячний календар здоров'я та краси на жовтень

Наступна публікація

Крильця "Хрустики"

Схожі публікації

7 порад, як приготувати домашній класичний гамбургер
Домашній технолог

7 порад, як приготувати домашній класичний гамбургер

7 Травня, 2025
Шампіньйони чи печериці?
Домашній технолог

Шампіньйони чи печериці?

22 Квітня, 2025
Додайте у випічку мед
Домашній технолог

Додайте у випічку мед

1 Квітня, 2025
Борошно, яке збагатить випічку
Домашній технолог

Борошно, яке збагатить випічку

19 Березня, 2025
Як обрати зрілий ананас?
Домашній технолог

Як обрати зрілий ананас?

15 Січня, 2025
Як «роздягнути» фундук чи арахіс?
Домашній технолог

Як «роздягнути» фундук чи арахіс?

27 Листопада, 2024
Наступна публікація
Крильця “Хрустики”

Крильця "Хрустики"

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Печиво «Цитринка»

Печиво «Цитринка»

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Печиво «Цитринка»

Печиво «Цитринка»

23 Травня, 2025
Чому жовтіє квасоля?

Чому жовтіє квасоля?

23 Травня, 2025
Заклало вуха: коли варто турбуватися

Заклало вуха: коли варто турбуватися

23 Травня, 2025
Як укласти договір про найм житла ВПО

Як укласти договір про найм житла ВПО

23 Травня, 2025

Останні публікації

Печиво «Цитринка»

Печиво «Цитринка»

23 Травня, 2025
Чому жовтіє квасоля?

Чому жовтіє квасоля?

23 Травня, 2025
Заклало вуха: коли варто турбуватися

Заклало вуха: коли варто турбуватися

23 Травня, 2025
Як укласти договір про найм житла ВПО

Як укласти договір про найм житла ВПО

23 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти