Найкращий порятунок від осінньої нудьги – філіжанка ароматної зігріваючої кави. Але щоб готувати збадьорливий напій за всіма правилами, для нього потрібна хороша турка. Люди століттями відточували майстерність приготування цього напою саме в ній. У чому ж її відмінність?
ЩО ВУЖЧА ШИЙКА, ТО КРАЩЕ
Найважливіше – це форма. Турка повинна бути схожа на глечик. Саме завдяки конічній формі, коли наливаєте каву в чашку, гуща залишається в турці. Вузьке горлечко є обов’язковою умовою, воно повинно бути меншим за дно вдвічі. Пінка, що підніматиметься, накопичується в ньому і виконує функцію кірки – завдяки цьому кава насичується яскравим, неповторним ароматом. Широка основа рівномірно нагріває воду, яка поступово вбирає в себе смак мелених зерен. І що товще дно, то рівномірніше прогрівання.
Щоб акуратно налити каву в чашку, не пошкодивши пінку, потрібна воронка – невеликий носик. Для однієї порції 200 мл об’єму турки достатньо.
Ручка у турки повинна бути довгою, розташованою під кутом. За таку зручно триматися, не відчуваючи жару, що йде від плити.
З матеріалів – краще дерев’яна, оскільки металева швидко нагрівається.
МІДНА ТУРКА – КЛАСИКА
Багато хто з кавоманів стверджують, що найкраща турка для кави – мідна. Посуд з міді підходить для приготування на газових і електричних плитах, а також для варіння на піску. У чому її перевага? Мідь рівномірно нагрівається по всій площі виробу, що важливо для приготування напою. Відомо, що каву кип’ятити не можна, якщо ж посудина нерівномірно нагріта, то на дні напій уже кипить, а на поверхні тільки починає утворюватися пінка, що недобре для смаку.
Мідні турки часто прикрашають оригінальним карбуванням (ціна – близько 350–400 грн). Глина – хороший матеріал для кавового посуду. Але її недолік – крихкість (особливо якщо мити відразу після приготування). Плюс вона вбирає запахи, тож готувати в ній доведеться каву одного сорту (близько 120–240 грн).
Нержавійка була б непоганим варіантом, але вони не випускаються в класичному вигляді – з широким дном і вузькою шийкою. Смак напою в таких турках виходить не оригінальним (від 150 грн).
ВАРИМО ЗА ПРАВИЛАМИ
За класичним рецептом для приготування 100 мл кави в турці знадобиться 1 столова ложка з гіркою меленої кави (але ви можете скорегувати пропорції, щоб отримати більш чи менш міцний і насичений напій). Насипте каву в підігріту турку та залийте половиною гарячої води (не окропу). Дочекайтеся виходу повітря з кави.
Долийте воду, що залишилася, але не більше, ніж до місця звуження турки. Нагрійте ємність на малому вогні. Приблизно через хвилину розмішайте каву. Слідкуйте за туркою: щойно піна почне підніматися, зніміть з вогню (деякі знавці рекомендують довести до спінювання тричі, прибираючи і підносячи турку до вогню). Перелийте каву в підігріту чашку. Зачекайте дві хвилини, щоб кава настоялася – гуща опуститься на дно, а процес насичення напою смаком і ароматом завершиться.
Не варто нехтувати якістю води, в якій вариться кава. Адже це один із двох інгредієнтів напою. Головне – жодної води з-під крана. Хлор вб’є весь смак, що не додасть вашій каві вишуканості. Використовуйте бутильовану або очищену.
КАРАМЕЛЬНА КАВА ПО-ЛЬВІВСЬКИ
КАВА З КАРАМЕЛЬНИМ ЦУКРОМ ЩЕ БІЛЬШ АРОМАТНА.
Злегка нагріти турку.
Всипати в неї чайну ложку (або на ваш смак) цукру.
Тримати цукор до потемніння на слабкому вогні.
Влити 100 мл гарячої води і закип’ятити суміш.
Додати по столовій ложці меленої кави і холодної води.
Довести до утворення пінки на слабкому вогні.
Зняти турку, почекати 2–3 хв. і вилити в прогріту чашку.
Підготувала Діана ШЕПЕЛЬ.