Спробуйте посмажити рибу в паніровці з кукурудзяного борошна — шматочки соковитого філе будуть хрусткими та красивими. А подати можна під голландським соусом — густим, кремовим, з пікантними лимонними нотками.
Тушки риби розібрати на філе. Обсушити серветками. Нарізати великими порційними шматочками. Посолити й поперчити за смаком. Збризнути лимонним соком. Щедро запанірувати філе в кукурудзяному борошні. Розігріти в сковороді навпіл олію та вершкове масло — так смачніше. Обсмажити рибу з двох сторін до впевненої золотавої скоринки, без кришки. Вогонь має бути трохи нижчим від середнього.
Поки готуватимете соус, переставити сковороду в злегка розігріту духовку (до 50 градусів), щоб риба залишалася довго теплою і повільно «доходила». Але кришкою не накривати, інакше скоринки не вийде, вона розпариться.
ГОТУЄМО СОУС
2 жовтки; 50 г вершкового масла; дрібка солі; 1 столова ложка лимонного соку; 2 чайні ложки води.
Готується соус на водяній бані. Змішати в маленькій каструльці жовтки, трохи води та лимонного соку за допомогою вінчика. Помістити на водяну баню, щоб слабко кипіла. Дуже важливо, щоб каструлька не торкалася дном гарячої води.
Варити, постійно помішуючи, приблизно 1—1,5 хв. Жовтки повинні нагріватися дуже повільно, інакше згорнуться, візьмуться грудочками, і соус не вийде. Вершкове масло — розм’якшене, але все ще холодне — нарізати невеликими кубиками.
Поступово, по одному шматочку додавати масло до жовтків, постійно розмішуючи. Наступний додавати лише тоді, коли попередній вже повністю вмішаєте. Тримати на водяній бані до загусання, після чого зняти з вогню, швидко охолодити (занурити дно каструльки у холодну воду).
Спробуйте, можливо, вам захочеться додати ще солі чи лимонного соку? Підлаштуйте під свій смак. Подавати рибу порційно, поливаючи шматочки смаженого хека соусом.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.