Яблука в солоних заготовках — це ароматна добавка, яка також стане натуральним загущувачем.
- 2 кг помідорів; 0,5 кг яблук
- 1 столова ложка цукру
- 1 чайна ложка солі
- 1 чайна ложка оцту (9%)
- 3 середні зубчики часнику
- 0,5 чайної ложки меленої кориці
- 10 горошин чорного перцю
- 3 горошини духмяного перцю
- 2 гвоздички
Помідори та яблука нарізати довільними шматочками. Перекласти в товстостінну каструлю. Поставити на сильний вогонь, накривши кришкою, довести до кипіння. Далі вогонь зменшити, кришку зняти, щоб рідина випаровувалася. Тушкувати до м’якості — приблизно 15—30 хв. Потім додати всі прянощі, тушкувати 15 хв. За цей час добавки віддадуть свій аромат. Далі масу необхідно протерти крізь сито. Вийде не надто густа томатна паста.
Повернути каструлю на середній вогонь, варити до бажаної густоти (приблизно 15 хв.). На цьому етапі додати сіль, цукор і вичавлений часник. Обов’язково скуштуйте: можливо, знадобиться більше солі чи цукру. Проварити ще 10 хв.
Далі за бажання можна пробити соус блендером — так він стане ніжнішим. Після блендера прокип’ятити ще 2 хв. Наприкінці додати оцет. Гарячим викласти в стерилізовані банки, закрити під ключ. Укутати до остигання. Зберігати в прохолодному темному місці. Виходить трохи більше 1 л соусу.