Ароматний і поживний грибний соус до макаронів, гречки або картоплі. Його густоту можете регулювати на свій смак.
- 50 г білих сушених грибів
 - 250 мл води
 - 250 мл молока
 - 30 г борошна
 - 30 г вершкового масла
 - чверть чайної ложки солі
 - дрібка чорного меленого перцю
 - дрібка мускатного горіха
 
Гриби викласти в каструльку, замочити в холодній воді та дати постояти 1 год. (якщо гриби добірні, чисті, мити їх не потрібно). Поставити каструльку на плиту і варити на слабкому вогні після закипання хвилин 10. Краще під кришкою, щоб волога не сильно випаровувалась. Далі разом із бульйоном подрібнити блендером.
Окремо в каструльку покласти м’яке вершкове масло та борошно. На тихому вогні, помішуючи, заварити борошно в маслі. Повинна вийти кашка кремового кольору. Додати грибне пюре, перемішати. Підігріти молоко — його потрібно додавати потроху до інших інгредієнтів саме гарячим. Ретельно перемішувати масу після кожної порції молока. Соус буде густішати — хвилини за 3—4 він готовий. Наприкінці додати сіль, перець і мускатний горіх. Усе перемішати.
Після охолодження виходить дуже густий соус, як намазка на хліб. Якщо підігріти, він стане більш рідким. Якщо готуєте його як підливу, додавайте не 250, а 300— 350 мл молока.
У ЧОМУ ЗАМОЧИТИ ГРИБИ, ЩОБ БУЛИ, НАЧЕ СВІЖІ?
✔ Заливати гриби потрібно холодною водою. Якщо гарячою — процес розмочування піде швидше, але гриби почнуть «варитися», віддадуть смак і аромат воді, а страві мало що дістанеться.
✔ «Молочне» замочування зробить гриби смачнішими й ароматнішими. Після того, як замочили їх у воді (30 хв.), злийте її та залийте холодним молоком. Особливо добре це робити, якщо готуєте грибний соус.
Діана ШЕПЕЛЬ.
    
    


















