Це одна з найвідоміших страв грецької кухні, яка являє собою запіканку з овочів і м’яса під ніжним вершковим соусом. Основа мусаки — шари з баклажанів, за рахунок яких закуска тримає форму при порційній подачі. У розпалі літо — сезон овочів, приготуйте закуску з колоритом грецької кухні.
- 800 г баклажанів
- 600 г картоплі
- 700 г фаршу
- 200 г цибулі
- 160–180 мл білого сухого вина
- 50 г твердого сиру
- олія
- сіль, мелений перець
СОУС:
- 40 г вершкового масла
- 30 г борошна
- 400–500 мл молока
- 2 яйця
- 200 г твердого сиру
- по дрібці мускатного горіха та солі
Для соусу на слабкому вогні розтопити вершкове масло. Всипати борошно, перемішати, обсмажити до золотавого кольору. Невеликими порціями влити тепле молоко, інтенсивно розмішуючи. Залишити трохи молока, щоб регулювати бажану густоту соусу. Постійно помішуючи, довести соус до кипіння (на мінімальному вогні) і дати покипіти 3—5 хв. Всипати в соус тертий сир. Перемішати і готувати, поки сир розплавиться. Соус за смаком посолити, додати тертий мускатний горіх, перемішати. Зняти з вогню, дати трохи охолонути. Яйця злегка збити вінчиком. У два прийоми додати яйця, щоразу розмішуючи. Миску з соусом закрити харчовою плівкою.
Цибулю нарізати чвертькільцями. З помідорів зняти шкірочку, дрібно нарізати. У баклажанів відрізати плодоніжки і нарізати їх тонкими скибочками. Скласти у друшляк, злегка присолити, залишити на 30 хв., промити та просушити. Обсмажити баклажани в олії, обсушити на паперових рушниках, щоб видалити надлишки олії. Обсмажити картоплю, нарізану кружальцями викласти на рушник.
У сковорідку з розігрітою олією покласти цибулю, злегка посолити, обсмажити до м’якості, перекласти зі сковорідки. Обсмажити фарш, влити вино, перемішати. Додати цибулю, помідори, сіль, перець, перемішати. Тушкувати на середньому вогні, періодично помішуючи, до повного випаровування рідини.
У форму для запікання викласти шар баклажанів, змастити соусом. Зверху рівним шаром викласти фарш, змастити соусом. Потім картоплю і скибочки баклажанів, що залишилися. Рясно полити мусаку соусом, притрусити тертим сиром. Запікати 40 хв. до рум’яної скоринки у попередньо розігрітій до 180 градусів духовці.
Готову мусаку вийняти з духовки, залишити, щоб охолола: ледь теплу добре нарізувати на порційні шматочки.