У дитинстві Великдень я любила більше, ніж Різдво. Великдень — це весна, перша травичка, писанки і паски. А нині, озброївшись зошитом із бабусиними записами, опановую це нелегке мистецтво — випікання пасок. Друзі кажуть — успішно.
* 1 кг борошна
* склянка молока
* 7 яєць
* 250 г цукру
* 150 г вершкового масла
* 50 мл коньяку чи горілки
* 40 г дріжджів
* цедра великого лимона
* родзинки, цукати, горіхи
Насамперед прогрійте кухню. А поки пораєтеся з тістом, уникайте протягів, бо воно «сяде». Розбийте 5 яєць і додайте ще 2 жовтки, розітріть їх із 200 г цукру, влийте половину склянки теплого молока, всипте ваніль, мускатний горіх, натерту цедру лимона, додайте коньяк або горілку. Потім усипте родзинки (або цукати) і горіхи. В окремому посуді розчиніть дріжджі та 50 г цукру в половині склянки теплого молока до сметаноподібної густоти і відставте на 20 хв. Тим часом просійте борошно (обов’язково вищого ґатунку) й висипте його в підігріту каструлю. Розтопіть вершкове масло. Влийте в борошно всі рідкі суміші й вимісіть тісто. Якщо воно занадто густе, долийте трішки молока і знову вимісіть.
Ви новачок у цій справі? Не нервуйте, бо тісто цього не любить. Будьте терплячі, й трохи згодом воно відставатиме від рук. Не припиняйте вимішувати, поки в тісті почнуть утворюватися великі пухирці. Потому накрийте його вологою тканиною і дайте підійти, розкладіть у форми (не більш як на третину висоти), і нехай знову підійде. Змастіть маслом чи збитим яйцем і поставте в гарячу духовку. Випікайте не менш ніж 40 хв.: буде прикро, якщо тісто не пропечеться. Щоб перевірити це, скористайтеся старим способом: проткніть готове тісто трісочкою. Якщо вона залишилася сухою, — тісто пропеклося. Готові паски змастіть зверху глазур’ю і прикрасьте кольоровими крихтами.
Лідія КОРЧАК.