Кулінарний експерт Євген Клопотенко, незважаючи на свій багатий досвід, усе ще відкриває нові рецепти української кухні. Цього разу він приготував калиту — обрядову страву на день святого Андрія. «Я взяв традиційний рецепт і трохи його переробив — вийшло смачно. Можете просто з’їсти, а можна підвісити калиту та спробувати відкусити шматочок без допомоги рук».
І попри те, що традиційно — це холостяцька забава, подружжя — зовсім не привід, щоб не зібратися з друзями і не повеселитися.
Тісто:
- 400 г борошна
- 200 мл молока
- 1 яйце
- 75 г вершкового масла
- 75 г цукру
- 3 столові ложки меду
- 3 столові ложки меленого маку
- 1 чайна ложка соди
- 5 столових ложок родзинок
- 1 столова ложка оцту
- 0,5 чайної ложки солі
Для оздоблення:
- 3 столові ложки маку
- 3 столові ложки волоських горіхів
- 1 хурма
- 6 столових ложок меду
Молоко змішайте з медом, цукром, сіллю та вершковим маслом. Прогрійте, щоб вийшла однорідна маса. У теплу масу додайте яйце і перемішайте віночком. Додайте родзинки, мак, борошно з содою та оцтом. Замісіть тісто — воно має бути липким. Викладіть на деко з пергаментом, формуючи диск з невеликим отвором посередині. Верх калити прикрасьте горіхами, маком та скибочками хурми. Випікайте в духовці 25—30 хв. за температури 180 градусів. Гарячу калиту змастіть половиною меду, а через 10 хв. — рештою. А щоб було ще смачніше, Євген Клопотенко радить полити калиту мандариновим соком та їсти із заварним кремом.
Для крему в окремій ємності змішайте два жовтки, одне яйце, 120 г цукру, 10 г ванільного цукру, 60 г борошна та 100 мл молока. Розмішайте суміш віночком до одержання однорідної консистенції. 250 мл молока доведіть до кипіння на середньому вогні. Суміш із жовтками поставте на маленький вогонь і почніть вливати гаряче молоко невеликими порціями, постійно помішуючи. Варіть до загусання. Як зрозуміти, що крем готовий? Вставте ложку та підніміть — крем не повинен стікати.
Рецепт зі сторінки Євгена КЛОПОТЕНКА у Фейсбуці.