Валентина Хамайко успішно поєднує кар’єру телеведучої на каналі 1+1, виховання чотирьох діточок, а ще вона чудово готує та вчить цьому інших. «Хочу розповісти про рецепт з дитинства — горішки зі згущеним молоком. Навіть форма для випікання мені дісталась у спадок від мами. Як же це смачно — хрумке тісто та ніжний крем зі шматочками горіхів!.. Здається просто неможливо зупинитися: рука так і тягнеться за одним горішком, другим, третім…»
Інгредієнти для тіста:
* 600-800 г борошна
* 200 г вершкового масла
* 3 жовтки
* 200 г цукру або цукрової пудри
* 2 столові ложки сметани
* дрібка солі
Для начинки:
* 250 г згущеного молока
* 150 г вершкового масла
* 50 г волоських горіхів
Змішуємо з цукром або цукровою пудрою 500 г борошна, додаємо дрібку солі. (Я використовую пудру, щоб не чекати, доки розчиниться цукор.) Додаємо розм’якшене масло, розтираємо його на крихту з сухою сумішшю. Жовтки збовтуємо зі сметаною і додаємо в тісто. Перемішуємо, додаючи решту борошна. Його кількість залежить від розміру яєць, жирності сметани і, власне, від самого борошна. Готове тісто має бути м’яким і нелипким. Загортаємо тісто в харчову плівку і даємо йому «відпочити» в холодильнику 30–40 хв. Банку зі згущеним молоком кладемо в каструлю і заливаємо водою так, щоб вона була занурена в неї повністю. Варимо протягом 4 год. і залишаємо у воді до повного охолодження. Я зазвичай варю згущене молоко напередодні. Для випікання горішків потрібна форма. Існують електричні, але частіше зустрічаються класичні — ті, в котрих горішки потрібно випікати на газовій плиті. Форму змащуємо олією і добре нагріваємо на середньому вогні. З тіста робимо кульки розміром з чайну ложку — розмір кульок залежить від форми, у якій ви пектимете горішки. Форму потрібно змастити олією та добре розігріти. Розкладаємо тісто по виїмках форми і готуємо горішки 1 хв.–1 хв. 30 сек. Форму перевертаємо і готуємо ще 1 хв. 30 сек. Форму відкриваємо і перевіряємо, наскільки пропеклися половинки наших горішків. Якщо потрібно, тримаємо на вогні ще. Вироби мають бути рум’яними та апетитними. Будьте обережні з формою: вона дуже гаряча! Половинки випечених горішків викладаємо на таріль і даємо їм охолонути. Після цього чистимо їх бокові сторони від зайвого тіста, що могло утворитися в процесі випікання. Холодне варене згущене молоко змішуємо з м’яким вершковим маслом і подрібненими та попередньо підсушеними волоськими горіхами. Наповнюємо кремом половинки горішків і скріплюємо їх одна з одною. Зібрані горішки кладемо у холодильник щонайменше на 30 хв. Так вони краще триматимуть форму.
Порада: форму для горішків не варто мити водою, лише витирайте її серветкою. Так тісто не прилипатиме до форми і вона довго вам слугуватиме. Солодких вам днів!
У книзі “Солодка неділя” зібрано ще більше рецептів смаколиків від Валентини Хамайко.