Цей рецепт хочемо присвятити всім мамам і бабусям, які дарують нам свою любов зокрема й через випічку — її аромат пам’ятається потім все життя і наповнює наші роки теплотою…
Головна відмінність цього рецепта від безлічі інших в тому, що він не надрукований в кулінарній книзі та не записаний в блокноті — разом зі своєю господинею він покоїться на одному з ізраїльських кладовищ і вигравіруваний на її могильній плиті. Це дуже зворушлива історія: бабуся Іда найбільше на світі любила запрошувати до себе гостей. І як будь-яка добра бабуся славилася своєю смачною випічкою, особливо ароматним печивом-рулетиками. Вона часто пригощала ними не тільки рідних, а й просто перехожих. Сусідські дітлахи збігалися на ці частування, називаючи її «наша третя бабуся». На схилі років Іда дуже переживала, що рецепт зляже з нею в могилу і забудеться. Але коли її не стало, вдячні діти увічнили рецепт на плиті, і тепер це місце стало визначною пам’яткою. Люди підходять, записують рецепт, печуть по ньому і згадують добрим словом. Адже людина жива, доки її пам’ятають. Ось і ми вирішили ці рулетики спекти (трохи допрацювавши рецепт під наші продукти) — вони дуже смачні. Згадуйте своїх мам і бабусь, зберігайте сімейні рецепти і радуйте випічкою діток і онуків.
Тісто :
* 350 г борошна
* чайна ложка соди (без гірки)
* чверть чайної ложки солі
* 2 столові ложки цукру
* дрібка ваніліну
* 200 г вершкового масла
* 200 г сметани
* 1 жовток
Начинка:
* 150 г підсмажених і рублених горіхів
* 0,5 чайної ложки молотої кориці
* 350 г густого варення
* цедра 1 лимона
* 100–150 г кураги (родзинок) або мармеладу
Для змащення:
* 1 яйце
* 1 столова ложка молока
* цукрова пудра
Масло, яйце і сметану заздалегідь дістати з холодильника, щоб нагрілися. Масло збити з жовтком (можна вручну), додати сметану і гашену соком лимона соду, змішати до однорідності. З’єднати борошно, сіль, цукор і ванілін. У масляну суміш всипати борошняну, замісити тісто — воно трохи липне до рук. Розділити його на 4 частини, покласти в холодильник на 2 год. Коли замерзне, розкочувати буде легко.
Виймаючи по одній порції тіста, розкачати їх на прямокутники довжиною 30 см, присипавши стіл борошном. Змастити тісто варенням (в оригіналі рецепта — полуничним), але тонким шаром, в іншому разі під час випічки може порвати рулетики. Поверх варення притрусити кожен прямокутник горішками та цедрою. Уздовж довгої сторони, викласти доріжку з нарізаної кубиками кураги, родзинок або мармеладу (в оригіналі використаний рахат-лукум). Скачати 4 рулети, шов повинен бути внизу. Викласти рулети на деко (змастивши його олією), верх змастити збитим з молоком яйцем. Випікати в розігрітій до 180 градусах духовці 30–35 хв. Готовим рулетам дати трохи охолонути і нарізати на шматочки. Охолоджене печиво-рулетики притрусити цукровою пудрою.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.