Посипані сухарями кульки-гомбовці — справжня насолода для любителів простих українських страв. Чимось нагадують вареники з солодкою начинкою, тільки смачніші! На Закарпатті цю чудову страву для солодкого варіанту роблять із сиру або дріжджового тіста, начиняють сливою, лекваром (густий закарпатський сливовий мармелад, який готують кілька діб). Також є несолодкі гомбовці з картопляного тіста, їх начиняють м’ясом, печінкою і засмачують шкварками з цибулею. Сезон слив ще не розпочався, а полуниці — саме у розпалі, тому пропонуємо приготувати сирні кульки з цією ягодою. Не полінуйтеся і обов’язково зробіть сухарну підсипку-підливу — смак від цього покращиться в рази! Нею можна просто присипати страву, а можна обкачати кожну кульку в паніровці — саме так і подають закарпатські
господині. Давайте готувати!
ГОМБОВЦІ:
* 500 г кисломолочного сиру (від 9%)
* 3 невеликих яйця
* 100 г цукру
* 0,5 чайної ложки солі
* 1 чайна ложка ванільного цукру
* 3 столові ложки манки
* 200 г борошна
* невелика полуниця (близько 350 г)
* шматочок вершкового масла (для змащення)
СУХАРНА ПРИСИПКА:
* 4–6 столових ложок мелених сухарів
* 2 столові ложки цукру (або за смаком)
* 3 столові ложки вершкового масла
Спочатку зробити присипку. На сковороді розтопити вершкове масло. Всипати цукор і сухарі. Обсмажувати недовго, до золотистого кольору. За бажанням в присипку можна додати мелену корицю — аромат буде неймовірний! Присипку добре струсити в сковороді, щоб вийшла розсипчастою, і відставити.
Сир ретельно розтерти товкачем або перемолоти на м’ясорубці, щоб не попадалися крупинки. Яйця окремо трохи збити з сіллю, цукром і ваніллю. Вилити яєчну суміш до сиру, перемішати. Всипати манку, перемішати, щоб добре розподілилася по тісту. Всипати борошно. Замісити тісто — воно виходить, як на ліниві вареники, липне до рук. Тісто розкачати в джгутики, нарізати шматочками, трохи більше, ніж на ліниві вареники (повинні вийти кульки діаметром приблизно 4–5 см). Кожен шматочок обкачати в борошні, притиснути долонею на товстий млинець, вкласти по ягоді. Краї ретельно зліпити, сформувати акуратні кульки. Опускати в киплячу і підсолену воду, трохи помішуючи, щоб не злиплися. Щойно спливуть, варити 3–4 хв. Викласти шумівкою на тарілку, трохи змастити маслом. Подавати, виклавши на підігріту тарілку, присипавши сухариками і прикрасивши ягодами.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.