Простий рецепт зі скандинавської кухні. Готуються фінські картопляні палянички в духовці, завдяки чому вони не жирні. Олія тут використовується виключно для змащування верхнього шару, щоб красиво зарум’янилися під час випікання. Цілком бюджетний набір інгредієнтів готовий перетворитися на апетитну страву.
- 600 г картоплі
- 100 г борошна
- 1 яйце
- олія (для змащування)
- 1 чайна ложка солі
- чорний мелений перець
- мак для посипки (або кунжут
Картоплю відварити до повної готовності. Воду добре злити й повернути картоплю на гарячу конфорку, щоб повністю випарувалася волога. Розім’яти картоплю на пюре, посолити і дати охолонути (сіль можна додати безпосередньо в тісто або посипати нею поверхню майбутніх паляничок). Додати яйце, перемішати виделкою. Всипати борошно, добре перемішати. За бажанням, можна додати часниковий порошок, паприку або прованські трави. Тісто виходить, як на зрази, злегка липне до рук.
Викласти тісто на присипаний борошном стіл. Розділити на 5 або 6 частин. Злегка присипати руки борошном, скачати кульки, а потім — сплюснути на млинчики не більше 1 см завтовшки. Деко змастити олією або застелити пергаментом.
Викласти палянички. Поверхню паляничок змастити олією (по 1 столовій ложці на кожну). Часто наколоти виделкою. Посипати маком (кунжутом). Поперчити й посолити (якщо не солили тісто). Відправити в розігріту до 190 градусів духовку і випікати приблизно 30—35 хв. до золотавого кольору.
Попри те, що тісто готується, як на зрази, в запеченому вигляді має взагалі інший смак. Дуже смачно подавати такі фінські картопляні палянички зі сметаною до чаю. Але і як хліб до перших страв теж чудово підійдуть. А ще їх зручно брати з собою на роботу або навчання.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.