Ніжна, ароматна, з апетитною рум’яною скоринкою. Магазинна в жодне порівняння не йде! Пам’ятаю, домашню ряжанку ще в печі готувала моя бабуся, саме цим рецептом і хочу поділитися. Правда, робити її буду в духовці. Одразу скажу, що приготувати ряжанку в домашніх умовах нескладно, головне — використовувати якісні продукти та дотримуватись рецепту.
- 1 л жирного молока
- 2 столові ложки сметани
Беремо літр жирного молока, бажано, щоб було домашнім. Якщо у жителів мегаполісів не завжди є можливість купити молоко просто з-під корови, то купуємо звичайне жирне молоко нетривалого зберігання. Наливаємо в казанок або інший товстостінний посуд, враховуючи, що потім будемо топити в духовці. Емальовані каструлі для цього не годяться.
На слабкому вогні доводимо молоко до кипіння, даємо злегка прокипіти. Потім казанок із гарячим кип’яченим молоком ставимо в розігріту духовку. Витримуємо 50 хв. при температурі 180 градусів. На поверхні молока утворюється щільна рум’яна скоринка. Після закінчення цього часу виймаємо молоко з духовки, даємо охолонути, щоб було теплим. Але краще, якщо ви не обмежені в часі, казанок із молоком залишити в гарячій духовці, щоб воно повільно остигало (так збільшиться час випарювання молока і смак домашньої ряжанки вийде більш насиченим).
Коли пряжене молоко стане теплим (важливо не пропустити момент), беремо ніж і з чотирьох сторін акуратно підрізаємо рум’яну молочну скоринку. Відливаємо трохи молока в склянку і додаємо сметану, розмішуємо. Ідеальний варіант — домашня сметана. Потім з чотирьох сторін підливаємо сметанно молочну суміш.
Злегка обертаємо каструлю, щоб все змішалося. Перемішувати ложкою вміст казанка не варто, щоб не зім’яти дуже апетитну скоринку. Та й не потрібно, адже ми спеціально додавали сметану з чотирьох сторін казанка. Майбутню ряжанку накриваємо кришкою, укутуємо ковдрою та ставимо в тепле місце на 8—10 год., щоб дозріла. Готову ряжанку ставимо в холодильник. Коли вміст казанка як слід охолоне, можна насолоджуватися чудовим смаком густої домашньої ряжанки.
Валентина ШВАЧКА. м. Яготин.