Казково ароматний гарячий напій із червоного вина з додаванням прянощів та фруктів. Домашній глінтвейн зігріє вас холодною зимою і подарує хвилини справжнього задоволення!
- 400 мл червоного вина
- 2 кружальця лимона
- половина апельсина
- 1 ароматне яблуко
- 2 столові ложки цукру
- 1 паличка кориці
- 5 горошин духмяного перцю
- 3 коробочки кардамону
- 2 бутони гвоздики
- 1 зірочка бадьяна
- корінь імбиру (шматочок 2 см)
Яке вино найкраще підходить для глінтвейну? Смак і аромат якого подобається саме вам: червоне сухе або напівсухе столове вино, навіть напівсолодке (але тоді не додавати цукор).
Важливий момент у приготуванні — використання прянощів у цілому вигляді. Тобто спочатку купуйте не мелені добавки — вони не дадуть такого аромату, а цілі горошини, палички, бутони, коробочки та зірочки. Для посилення запаху їх потрібно трохи розчавити або поламати.
Прянощі подрібнити: у ступці (несильно розчавити), але можна просто на кухонній дошці плоскою стороною леза ножа або розбити молоточком. Перекласти корицю, духмяний перець, кардамон, гвоздику, бадьян і нарізаний тонкими скибочками імбир у каструльку. Залити вином і поставити на слабкий вогонь.
Яблуко й апельсин довільно нарізати. Шкірку апельсина та лимона використовуйте обов’язково, адже саме в цедрі міститься особливий аромат. Перекласти фрукти в каструльку з вином.
Всипати цукор і перемішати. Помішуючи, підігріти вино з фруктами та прянощами. Не доводьте глінтвейн до кипіння: коли над вином підніметься помітна пара — знімайте з вогню. Накрити каструлю кришкою і дати глінтвейну настоятися хвилин 15 — аромат прянощів ще більше розкриється. Відразу ж розлити через ситечко по склянках — за цей час фрукти та прянощі вже віддали свій аромат.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.