Звичайно, можна купити кетчуп і не витрачати час. Але магазинний не порівняти з домашнім. Зробіть парочку оригінальних соусів із нашої добірки — і макарони чи каші матимуть різний смак!
М’ЯСНИЙ
По 250 г філе яловичини та свинини; 2 середні помідори; 2 стебла селери; середня цибулина; середня морквина; 3 зубчики часнику; 150 мл червоного сухого вина; 0,5—1 чайна ложка солі; дрібка чорного меленого перцю; олія.
М’ясо пропустити через м’ясорубку. Цибулю та часник дрібно нарізати. Моркву середньо натерти. Селеру дрібно нарізати. З томатів зняти шкірку, подрібнити. На олії обсмажити цибулю. Додати моркву, обсмажити. Викласти часник, перемішати.
Далі — селеру. Додати фарш, перемішати. Посолити, поперчити. Трохи обсмажити. Влити вино. Тушкувати протягом 10 хв. Додати помідори, перемішати. Накрити кришкою. Тушкувати протягом 1 год., періодично помішуючи.
ЗЕЛЕНИЙ
По половині пучечка зеленого базиліку, кропу, петрушки; 3 середні зубчики часнику; 0,5 чайної ложки солі; 100 мл олії (без запаху); сік половини невеликого лимона.
У зелені видалити жорсткі стебла. Покласти листочки в блендер, додати решту інгредієнтів. Подрібнити на однорідну масу.
НА ОСНОВІ ЗАПЕЧЕНОГО ПЕРЦЮ
2 великі помідори; 2 великі солодкі червоні перчини; 3 столові ложки олії; 2 середні зубчики часнику; чверть чайної ложки цукру; 0,5—1 чайна ложка солі; чверть чайної ложки паприки; дрібка чорного меленого перцю.
У помідорів вирізати плодоніжку та розрізати навпіл. Якщо потрібно отримати яскравіший смак, то ложкою вибрати з помідорів насіння. Викласти перці та помідори на деко, застелене фольгою. Поставити в розігріту до 220 градусів духовку.
Запікати 25—30 хв. На скоринці мають утворитися помітні підпалини. Одразу викласти в каструлю, накрити кришкою, залишити до охолодження. Зняти з овочів шкірочку. У перців видалити насіння. В чашу блендера викласти всі інгредієнти. Подрібнити. За необхідності досолити.
Підготувала Діана ШЕПЕЛЬ.