Пампушки на кефірі готуються дуже швидко і просто, адже на відміну від дріжджових немає потреби ставити тісто на розстоювання. Щойно з’єднайте продукти, можна відразу ж їх готувати. Після смаження пампушки змішуються з заправкою на основі часнику, олії та зелені. Такі м’якенькі й духмяні пампушки стануть апетитним доповненням до будь-якої першої страви.
ТІСТО:
* 250 мл кефіру (будь-якої жирності)
* 300–350 г борошна
* неповна чайна ложка соди
* 0,5 чайної ложки солі
* чайна ложка цукру
* олія (для смаження)
ЗАПРАВКА:
* 3 зубчики часнику
* півпучки кропу
* дрібка солі
* 3 столові ложки олії
Кефір кімнатної температури влити в миску, всипати цукор, сіль і соду. Соду не потрібно гасити оцтом, оскільки в тісті присутнє кисле середовище. Суміш ретельно перемішати протягом 2 хв., щоб розчинити сипучі компоненти. За цей час сода увійде в контакт з кефіром, суміш стане пишною. Борошно перед використанням обов’язково просіяти, це не тільки позбавить сторонніх домішок, а й наситить киснем, що зробить страву більш пишною. Всипати його невеликими порціями в кефір, перемішуючи виделкою. Коли все буде додане, тісто вимісити руками. Тісто не повинно прилипати до рук, при цьому залишитися дуже м’яким. Прикрити його рушником, дати йому постояти 30 хв. Робочу поверхню присипати борошном. Тісто розділити на 3 частини, щоб було зручніше розкочувати. Одну частину розкачати у вигляді пласта товщиною 1 см. За допомогою склянки або чарки видавити на полотні невеликі заготовки (враховуйте, що при смаженні вони ще збільшаться). Таким чином використати все тісто. Сковороду лише злегка змастити олією, добре розігріти. Викласти заготовки, смажити на середньому вогні до рум’яної скоринки з кожного боку (приблизно по 3–4 хв.). Сковороду при цьому прикрити кришкою. Пампушки піднімуться і збільшаться в розмірі приблизно в 2 рази.
Готуємо духмяну заправку. Кріп дуже дрібно нарізати. Часник пропустити через часникодавку. З’єднати часник і зелень в мисці, влити олію і трохи посолити, добре перемішати. Дати постояти кілька хвилин, щоб олія ввібрала в себе смак і аромат часнику.
Готові пампушки після смаження викласти в глибоку каструлю, додати часникову заправку, ретельно перемішати, щоб олія обволокла кожну. Дати постояти під кришкою приблизно дві хвилини.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.