Дбайливим господиням - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Дбайливим господиням

3 Квітня, 2018
in Домашній технолог, Кухонні університети
0
Дбайливим господиням
0
Поділилося
183
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Усе менше часу залишається до Великодня. Напевне, дбайливі господині вже склали список необхідних для приготування пасок продуктів і спланували, коли що придбати, не відкладаючи до останнього дня. А ще треба перевірити справність духовки, аби паски рівномірно пропеклися з усіх боків, визначитися з посудом для замішування – до речі, для цього краще завести окремий посуд (наприклад, мілкий емальований чи пластмасовий тазик), який використовуватимете тільки для пасок і зберігатимете до наступного року в пакеті десь на антресолях тощо. А щоб відновити потрібні для випікання знання, нагадаємо…

ДУХОВКА

Щоб дріжджове тісто «росло», температура у приміщенні має сягати 25-30 градусів.

Зберігати дріжджі слід за температури, не вищої за 3-4 градуси.

Середня доза дріжджів на 1 кг борошна – 20-40 г.

Газову духовку слід розігріти за 10 хв. до випікання, електричну – за 25 хв.

Коли не маєте термометра, температуру в духовці можна визначити, кинувши в неї дрібку борошна. Якщо воно не одразу змінить колір, – температура не перевищує 200 градусів, якщо спершу пожовтіє, а за півхвилини потемніє – температура сягає 220-240 градусів, коли ж одразу почорніє, то температура – 270-280 градусів.

Іще один спосіб визначити температуру в духовці – покласти в неї клаптик білого паперу: обвуглиться одразу – температура 300-350 градусів, за 5 сек. – 270-300, за 15 сек. — 250–270, за 30 сек. – 230-250, за 1 хв. – 200–230, за 5 хв. – 180–200, понад 5 хв. – нижче, ніж 180 градусів.

ДРІЖДЖІ

Якщо під рукою немає дріжджів, можна розвести склянку борошна склянкою теплої води, залишити на чверть доби, а потім додати склянку пива і поставити на кілька годин у тепле місце. Цю масу використовують, як звичайні дріжджі.

Якщо залишилися «зайві» дріжджі, їх слід дрібно нарізати, скласти в банку, залити холодною водою і поставити в холодне темне місце, де вони збережуть свої властивості протягом кількох тижнів. Іще довше зберігаються дріжджі, перетерті сухими з борошном. Складіть їх у баночку, присипте борошном і помістіть у морозильник. Якщо ж строк зберігання не перевищуватиме двох тижнів, можна зберегти дріжджі без попередньої обробки в холодильнику чи у приміщенні з температурою 3-4 градуси.

БОРОШНО

Добре борошно має бути сухим, м’яким, білим чи з ледве помітним кремовим відтінком. Якщо стиснути дрібку такого борошна в жмені, воно перетвориться на грудочку, яка не відразу розпадається. Від натискування на поверхню борошна пальцем на ній мають залишитися відбитки капілярних ліній. Борошно високої якості не темнішає від додавання води. Якщо занурена в борошно рука відчуває холод, це свідчить про його підвищену вологість, тож таке борошно слід використати в першу чергу. Добре пшеничне борошно має смак крохмалю. Солодким стає пшеничне борошно, змелене з пророслого зерна; гірким – якщо зберігалося в несприятливих умовах.

Ізюм та цедру (чи цукати) кладуть у тісто наприкінці вимішування, попередньо промивши та промокнувши рушником. Щоб ізюм не осів на дно, його посипають борошном.

ТІСТО

Щоб дріжджове тісто було пухким, варто не лише підігріти молоко, а й облити теплою водою посуд для вимішування та яйця, що додаватимете в тісто.

Тісто, що вибродило, збільшується в два з половиною рази; після натискування на нього пальцем повільно вирівнюється; поверхня його опукла; має приємний запах; готові вироби з нього пухкі.

Тісто, що перебродило, після натискування швидко вирівнюється; шкоринка готових виробів укрита темними плямами.

Тісто, що вибродило, але після натискування не вирівнюється, має неприємний кислий запах; під час приготування виробів воно погано формується, рветься, а випечені вироби – пласкі, безформні, несмачні.

ФОРМИ

Ви вже подумали, у чому випікатимете паски цього року? Крім спеціальних форм, можна скористатися 1,5-2-літровими каструлями з «нержавійки» заввишки не менш ніж 15 см і такими самими чи емальованими літровими кухлями з пласким дном і рівними стінками. Якщо в сім’ї є маленькі діти, можна випекти для них окремі «іменні» пасочки, скориставшись півлітровими чи меншими кухлями достатньої висоти. Такі невеличкі пасочки зручно також привезти рідним і друзям, завітавши до них святкової днини, або подарувати сусідам чи друзям.

Попередня публікація

Скільки хазяйок, стільки й пасок

Наступна публікація

Заячі вушка

Схожі публікації

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню
Кухонні університети

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

2 Червня, 2025
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025
Ароматне масло
Кухонні університети

Ароматне масло

29 Травня, 2025
Запіканка «Асорті»
Кухонні університети

Запіканка «Асорті»

28 Травня, 2025
Курячий паштет «Підкопчений»
Кухонні університети

Курячий паштет «Підкопчений»

26 Травня, 2025
Печиво «Цитринка»
Кухонні університети

Печиво «Цитринка»

23 Травня, 2025
Наступна публікація
Заячі вушка

Заячі вушка

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

2 Червня, 2025
Тригерні точки: як боротися з м’язовими затисками

Тригерні точки: як боротися з м’язовими затисками

2 Червня, 2025
Які умови призначення пенсії постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи?

Які умови призначення пенсії постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи?

2 Червня, 2025
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025

Останні публікації

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

2 Червня, 2025
Тригерні точки: як боротися з м’язовими затисками

Тригерні точки: як боротися з м’язовими затисками

2 Червня, 2025
Які умови призначення пенсії постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи?

Які умови призначення пенсії постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи?

2 Червня, 2025
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти