Усе менше часу залишається до Великодня. Напевне, дбайливі господині вже склали список необхідних для приготування пасок продуктів і спланували, коли що придбати, не відкладаючи до останнього дня. А ще треба перевірити справність духовки, аби паски рівномірно пропеклися з усіх боків, визначитися з посудом для замішування – до речі, для цього краще завести окремий посуд (наприклад, мілкий емальований чи пластмасовий тазик), який використовуватимете тільки для пасок і зберігатимете до наступного року в пакеті десь на антресолях тощо. А щоб відновити потрібні для випікання знання, нагадаємо…
ДУХОВКА
Щоб дріжджове тісто «росло», температура у приміщенні має сягати 25-30 градусів.
Зберігати дріжджі слід за температури, не вищої за 3-4 градуси.
Середня доза дріжджів на 1 кг борошна – 20-40 г.
Газову духовку слід розігріти за 10 хв. до випікання, електричну – за 25 хв.
Коли не маєте термометра, температуру в духовці можна визначити, кинувши в неї дрібку борошна. Якщо воно не одразу змінить колір, – температура не перевищує 200 градусів, якщо спершу пожовтіє, а за півхвилини потемніє – температура сягає 220-240 градусів, коли ж одразу почорніє, то температура – 270-280 градусів.
Іще один спосіб визначити температуру в духовці – покласти в неї клаптик білого паперу: обвуглиться одразу – температура 300-350 градусів, за 5 сек. – 270-300, за 15 сек. — 250–270, за 30 сек. – 230-250, за 1 хв. – 200–230, за 5 хв. – 180–200, понад 5 хв. – нижче, ніж 180 градусів.
ДРІЖДЖІ
Якщо під рукою немає дріжджів, можна розвести склянку борошна склянкою теплої води, залишити на чверть доби, а потім додати склянку пива і поставити на кілька годин у тепле місце. Цю масу використовують, як звичайні дріжджі.
Якщо залишилися «зайві» дріжджі, їх слід дрібно нарізати, скласти в банку, залити холодною водою і поставити в холодне темне місце, де вони збережуть свої властивості протягом кількох тижнів. Іще довше зберігаються дріжджі, перетерті сухими з борошном. Складіть їх у баночку, присипте борошном і помістіть у морозильник. Якщо ж строк зберігання не перевищуватиме двох тижнів, можна зберегти дріжджі без попередньої обробки в холодильнику чи у приміщенні з температурою 3-4 градуси.
БОРОШНО
Добре борошно має бути сухим, м’яким, білим чи з ледве помітним кремовим відтінком. Якщо стиснути дрібку такого борошна в жмені, воно перетвориться на грудочку, яка не відразу розпадається. Від натискування на поверхню борошна пальцем на ній мають залишитися відбитки капілярних ліній. Борошно високої якості не темнішає від додавання води. Якщо занурена в борошно рука відчуває холод, це свідчить про його підвищену вологість, тож таке борошно слід використати в першу чергу. Добре пшеничне борошно має смак крохмалю. Солодким стає пшеничне борошно, змелене з пророслого зерна; гірким – якщо зберігалося в несприятливих умовах.
Ізюм та цедру (чи цукати) кладуть у тісто наприкінці вимішування, попередньо промивши та промокнувши рушником. Щоб ізюм не осів на дно, його посипають борошном.
ТІСТО
Щоб дріжджове тісто було пухким, варто не лише підігріти молоко, а й облити теплою водою посуд для вимішування та яйця, що додаватимете в тісто.
Тісто, що вибродило, збільшується в два з половиною рази; після натискування на нього пальцем повільно вирівнюється; поверхня його опукла; має приємний запах; готові вироби з нього пухкі.
Тісто, що перебродило, після натискування швидко вирівнюється; шкоринка готових виробів укрита темними плямами.
Тісто, що вибродило, але після натискування не вирівнюється, має неприємний кислий запах; під час приготування виробів воно погано формується, рветься, а випечені вироби – пласкі, безформні, несмачні.
ФОРМИ
Ви вже подумали, у чому випікатимете паски цього року? Крім спеціальних форм, можна скористатися 1,5-2-літровими каструлями з «нержавійки» заввишки не менш ніж 15 см і такими самими чи емальованими літровими кухлями з пласким дном і рівними стінками. Якщо в сім’ї є маленькі діти, можна випекти для них окремі «іменні» пасочки, скориставшись півлітровими чи меншими кухлями достатньої висоти. Такі невеличкі пасочки зручно також привезти рідним і друзям, завітавши до них святкової днини, або подарувати сусідам чи друзям.