У дитинстві цей цибулевий пиріг готувала мені мама і тепер, коли мені хочеться згадати ті часи, я завжди його роблю. Він дуже простий і смачний, тому я вирішив поділитися цим рецептом з вами. Не знаю, чи готувала ваша мама такий пиріг, але впевнений, що він стане однією з ваших улюблених страв.
Тісто:
* 200 г вершкового масла (кімнатної температури)
* 6 столових ложок сметани
* 0,5 чайної ложки розпушувача
* 1 яйце
* 350 г борошна (2 склянки)
* дрібка солі
* 1 чайна ложка цукру
* 1 жовток (для змащення тіста)
* 1 столова ложка молока (для змащення тіста)
Начинка:
* 4 середні цибулини
* 4 яйця
* 300 г сир твердих сортів
* 1 столова ложка борошна
* 2 столові ложки олії
* сіль та чорний мелений перець (за смаком)
Розітріть розм’якшене вершкове масло з борошном. Додайте сметану, розпушувач, яйце, сіль і цукор. Замісіть м’яке тісто. Якщо необхідно, додайте трохи борошна при вимішуванні. Покладіть тісто відпочити в холодильник на 30 хв.
Приготуйте начинку. Цибулю наріжте півкільцями, підсмажте на пательні з невеликою кількістю олії до прозорості та м’якості. Сир натріть на крупній тертушці, додайте борошно та перемішайте. Трохи охолоджену цибулю додайте до сиру разом з яйцями і перемішайте. Якщо є необхідність, то додайте сіль і перець за смаком.
Тісто розділіть на дві частини. Першу частину розкачайте за розміром форми, щоб краї тіста звисали з бортиків. Викладіть готову начинку. Розкачайте другу частину тіста та накрийте нею начинку. Защипніть краї, що звисають, формуючи закритий пиріг.
Наколіть верхівку пирога виделкою і змастіть сумішшю яєчного жовтка з молоком. Відправте форму в попередньо розігріту до 180 градусів духовку та випікайте 45 хв. або до рум’яної скоринки.
Підготувала Діана ШЕПЕЛЬ.