У рецепт сирних кульок входять прості та доступні продукти. Сир можна брати будь-якої жирності. Як і пончики, їх смажать у великій кількості олії. Але тут є свій плюс — їх не треба перевертати, кульки рівномірно рум’яняться з усіх боків. А щоб скоротити кількість олії, беріть невелику вузьку каструлю, але таку, щоб пончики вільно вміщалися. Усього виходить близько 35 кульок.
- 250 г сиру
- 250 г борошна
- 100 г цукру
- 2 яйця
- 0,5 чайної ложки соди
- 0,5 чайної ложки солі
- дрібка ваніліну
- 250–300 мл олії (без запаху)
- цукрова пудра (за бажання)
Борошно змішати з содою. Яйця збити на піну з цукром, ваніліном і сіллю до розчинення крупинок. Додати в суміш сир. Ще раз збити, щоб сир об’єднався з яєчною масою. Додати борошно з содою і ретельно вимісити. Виходить м’яке, трохи липке тісто. Від консистенції сиру залежить кількість борошна — що він сухіший, то менше потрібно борошна. Дати тісту хвилин 5 полежати. У каструльці розігріти олію. Важливо: якщо олію недостатньо розігріти, кульки сильно нею просочаться. При перегріві скоринка кульок буде горіти, а всередині м’якуш залишиться сирим. Розділити тісто на кульки розміром з горіх (великі не робіть, пончики сильно роздуваються при смаженні). Оскільки тісто трохи липне, при формуванні можна трохи обкачати заготовки у борошні. Закладати в гарячу олію по кілька заготовок (щоб не стикалися одна з одною) і смажити на вогні нижче середнього (близько 6–7 хв.). Сирні кульки одразу роздуваються й округлюються. Не відходьте від плити — процес відбувається швидко і потребує вашої постійної уваги. Виймати готові кульки з олії шумівкою і перекладати на паперові серветки, які вберуть у себе зайвий жир. Коли трохи охолонуть, притрусити цукровою пудрою.
Діана ШЕПЕЛЬ.