Тримаю курей, зараз вони добре несуться. Хочу дізнатись, чи можна заморожувати яйця. Сусідка каже, що ні. Але чому? Чи можна заморожувати зварені?
Людмила ТИМАНОВСЬКА. смт Веселинове Миколаївської обл.
Якщо не можете спожити яйця вчасно, то на допомогу дійсно прийде заморожування. Застереження ж сусідки, можливо, викликані тим, що сирі яйця містять певну кількість води, а вона, як відомо, в процесі замерзання має властивість розширюватись. Відтак заморожене яйце в шкаралупі розтріскається. Якщо вас це не лякає, то цілі яйця заморожувати можна, однак перед цим їх потрібно ретельно помити та висушити.
Можна розбити яйця, розтерти їх до однорідної маси та зберігати у закритому пластиковому контейнері або щільному поліетиленовому пакеті з застібкою. Якщо потрібно заморозити порційно 2—3 збиті, це зручно зробити у пластикових стаканчиках, накривши поліетиленом та обмотавши ниткою. При цьому краще їх не збивати, а перетерти через сито, бо при збиванні в суміш потрапить багато повітря, що небажано. У яйця слід додати трохи солі та цукру. Тоді після розморожування суміш не набуде зернистої текстури. На упаковці вказують дату заморожування та кількість яєць. Можна окремо заморозити білки та жовтки.
У замороженому вигляді яйця зберігаються до року. Важливо! Яєчну суміш у контейнери та пакети заливають не до країв, а так, щоб залишалось кілька сантиметрів простору. Адже, як уже згадувалось, у процесі заморожування рідина дещо збільшується у розмірах.
Заморожувати можна і відварені яйця. Однак краще — лише жовтки, оскільки білки після розморожування набувають не дуже приємного смаку. Жовтки ж чудово зберігаються, не втрачаючи текстури та своїх властивостей.
Якщо все зробити правильно, яйця збережуть свої поживні та смакові якості. Розморожувати їх краще в холодильнику, не допускаючи різких температурних коливань. При температурі +5 градусів виникає висока вірогідність зараження яєчної рідини хвороботворними бактеріями. До того ж, при високих температурах продукт швидко псується.
Для тривалого зберігання відбирають лише свіжі яйця, перевіривши за допомогою овоскопу або зануривши у воду. Свіже одразу ж потоне, те, що полежало з тиждень, — ляже на бік, а несвіже плаватиме на поверхні у вертикальному положенні.
Лідія ГЕРАЩЕНКО.