У підзимового посіву гороху багато переваг: навесні сходи з’являються дуже рано, ледь прогріється земля, рослини не хворіють, не бояться заморозків і встигають набрати силу до появи шкідників, а врожай дозріває на пів місяця раніше, ніж при весняному посіві.
Найкращий час для посіву – друга декада листопада. Але грядку бажано підготувати на початку місяця. Відведіть під горох місце, на якому цього сезону росли морква, часник або цибуля. Видаліть бур’яни.
Під перекопування внесіть по 15–20 г нітроамофоски, хлориду калію та комплексного добрива з міддю, молібденом та фосфором на кв.м, незайвим буде додати до 5 кг перегною та ст.л деревної золи на кв.м.
Сформуйте борозенки завглибшки 2–3 см і прикрийте спанбондом, щоб не обсипалися. Коли земля підмерзне, покладіть горошини на дно борозенок на відстані 7–9 см одна від одної, присипте ґрунтом і замульчуйте шаром 4–5 см компосту.
Якщо зима буде малосніжна, вкривайте грядку гіллям і опалим листям. Весною це укриття потрібно буде зняти якомога раніше.