Тонка скоринка, чарівний аромат і приємний смак — така випічка чудово підійде як для солодких, так і несолодких бутербродів. Булочки на сироватці можна подати навіть до борщу замість пампушок. Виходить 10 булочок середнього розміру.
- 550—600 г борошна
- 300 мл сироватки
- 12—15 г свіжих дріжджів
- 2 середні яйця
- 2 столові ложки олії
- 3 столові ложки цукру
- 1 чайна ложка солі
Сироватку можна купити в магазині, однак багатьом господиням набагато простіше зробити домашній сир — на виході у вас будуть два чудові й дуже корисні продукти. У теплій сироватці (залишити столову ложку для змащування) розчинити столову ложку цукру та дріжджі. Всипати 100 г борошна, розмішати. Поставити опару в тепло на 15 хв. — має утворитися пінна шапочка. Всипати в опару сіль, цукор. Додати 1 яйце та 1 білок, перемішати. (Жовток викласти в окремий посуд, додати столову ложку сироватки, перемішати — цією сумішшю потім змащуватимемо булочки). Поступово всипати борошно, замісити тісто виделкою. Наприкінці додати олію. Вимісити протягом 10 хв. У результаті дріжджове тісто має стати повністю однорідним, гладеньким, дуже м’яким та ніжним, трохи липким. Округлити тісто й викласти в миску, змащену невеликою кількістю олії, щоб не прилипало до посуду в процесі бродіння. Залишити на 1 год. — воно збільшиться в об’ємі майже втричі. Злегка обім’яти, повторно округлити — й знову в тепло ще на 1 год. Далі тісто розділити на 10 частин, сформувати круглі заготовки. Викласти на деко. Накрити легким рушником. Залишити на 20—25 хв. Змастити булочки сумішшю жовтка та сироватки. Присипати кунжутом (маком, насінням). Поставити в розігріту до 180 градусів духовку. Випікати приблизно 15—17 хв. Або орієнтуйтеся на свою духовку — булочки мають зарум’янитися.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.