Хрумкі ззовні, м’які всередині — чудові несолодкі булочки для бутербродів. Рецепт легкий та бюджетний.
- 320 мл теплої води
- 15 г свіжих дріжджів
- 2 чайні ложки солі
- 470—500 г борошна
- 20 г вершкового масла
- 1 чайна ложка цукру
- 1 столова ложка насіння льону
У миску налити теплу воду. Додати дріжджі та цукор. Добре розмішати до повного розчинення. Всипати 70 г борошна (від загальної кількості). Перемішати та поставити опару в тепло на 15 хв. до утворення пінної шапочки. Додати сіль в опару, як підійде. Всипати насіння льону (або соняшникове). Поступово всипати борошно. Відразу все не додавайте, оскільки борошно може відрізнятися. Добре вимісити тісто, щоб трималося грудочкою. Воно виходить трохи липким. Потім по шматочку ввести в тісто розм’якшене масло і добре вимісити близько 5 хв. до гладкості та однорідності. Тісто дуже м’яке, трохи липне до рук. Борошна багато не додавайте, щоб булочки вийшли пухкенькими.
Викласти тісто в змащену олією миску. Накрити легким рушником і залишити на вистоювання в теплі до збільшення в об’ємі приблизно втричі. На це знадобиться близько 1 год. Тісто не здобне — підходить добре. Перекласти тісто, що підійшло, на присипаний борошном стіл. Злегка обім’яти, щоб булочки були дрібнопористими. Розділити на 8 частин (приблизно по 100 г кожна). Сформувати акуратні кульки. Викласти на застелене пергаментом деко. Прикрити булочки рушником і залишити на вистоювання на 20 хв. Увімкнути заздалегідь розігріватися духовку на 200 градусів.
Щоб булочки вийшли максимально хрусткими зверху, їм треба створити ефект пари. Для цього налити в невелику металеву миску води та поставити в духовку, доки вона нагрівається. Цей спосіб допоможе створити в духовці добрий рівень вологості. Коли булочки підійдуть, гострим ножем зробити зверху насічки. Важливо, щоб ніж не продавлював тісто, а розрізав. Для більшої хрумкості булочки збризнути водою з пульверизатора. Випікати в розігрітій духовці (миску з водою забрати) близько 25—27 хв. до легкої рум’яності.
Підготувала Діана ШЕПЕЛЬ.