У більшості випадків оцет можна замінити натуральними соками, особливо для заправки салатів.
Салати засмачують лимонним, брусничним, порічковим соками, згодяться й кислі фрукти та овочі. Найкраще для цього підійде лимон або ж кислі сливи, яблука, помідори, зелені ягоди аґрусу та винограду, барбарис, кизил, ревінь — словом, все що дає кислоту. Звичайний столовий оцет можна замінити винним чи яблучним. Але варто звертати увагу на відсоткове співвідношення. Приміром, якщо яблучний оцет 5-відсотковий, то його знадобиться майже вдвічі більше для заміни 9-відсоткового.
Помідори можна консервувати у томатному соку, там оцет взагалі не потрібен. До огірків — додати гілочки порічки.
Марія ПОЛЯКОВА.