Сезонна доступність, легкість у приготуванні та чудовий смак — явні переваги цього перевіреного часом нашого сімейного рецепту. А ще можна зовсім не дотримуватися точних пропорцій — скористайтеся ідеєю і сміливо імпровізуйте на кухні!
- 4–5 середніх баклажанів
- 3–4 великих помідора
- столова ложка томатної пасти
- 1 гострий перець
- 1 солодкий червоний перець
- 1 велика цибулина
- 4–6 зубчиків часнику
- 0,5 пучка петрушки
- сіль і чорний мелений перець (за смаком)
- чайна ложка цукру
- олія (для смаження)
Баклажани вибирайте за можливості рівні, приблизно однакової величини. Промийте і обсушіть. Обірвіть чашолистки, але залиште хвостик — за нього зручно братися, коли їсте, тому обрізати його не потрібно. Гострим ножем пройдіться вздовж баклажанів, зчищаючи шкірку тонкими смужками у вигляді «зебри» — це не дасть баклажанам втратити форму при обсмаженні. Розігрійте у сковороді з широким дном олію і підсмажте баклажани з усіх боків. Вони мають стати м’якими і дійти до готовності, тому вогонь повинен бути спочатку сильним, а потім помірним. Обсмажені баклажани викладіть на серветку, щоб видалити зайвий жир.
Для начинки цибулю почистіть, поріжте тонкими півкільцями. Гострий перець почистіть від насіння і дрібно порубіть ножем. Часник теж подрібніть ножем або поріжте тонкими пластинками. Обсмажте все разом до м’якості. Начинка вийде з гостринкою. Солодкий перець поріжте дрібними кубиками, додайте до засмажки, готуйте до м’якості. Помідори ошпарте окропом і почистіть від шкірки. Видаліть насіння разом із соком, щоб начинка не вийшла водянистою. М’якоть поріжте маленькими кубиками. Додайте в сковороду помідори, сіль, перець і цукор (він збалансує смак). Тушкуйте 5–7 хв., помішуючи. Додайте подрібнену петрушку і томатну пасту. Обсмажте ще пару хвилин і зніміть сковороду з вогню. Начинка готова.
Перекладіть баклажани у форму для запікання. На кожному баклажані зробіть один глибокий надріз вздовж — посередині (в тій частині, де шкірка була зрізана). Надріз повинен бути глибоким, але не наскрізним! Синенькі розкрийте і зробіть заглиблення ложкою, акуратно вичистивши насіння. Виходять «човники» з баклажанів. Посоліть, щоб овочі не були прісними. Наповніть баклажани начинкою і відправте в духовку, заздалегідь розігріту до 190 градусів. Запікайте 20 хв., щоб вони дійшли до повної готовності.
Їсти цю закуску з баклажанів краще в холодному вигляді, так смак розкривається повною мірою.
Світлана БОРТНИК. м. Одеса.
Страва з історією
Схожа страва є в турецькій кухні, і називається вона «Імам баялди». У її назви є кумедна легенда: жив-був один імам (духовний лідер мусульман), який дуже любив смачно поїсти. І чого вже тільки не перепробував він у своєму житті! Але ось подав йому одного разу кухар нову страву, покуштував його імам і ах… «Імам баялди!» — рознеслося по всьому палацу — імам зомлів! Накинулися гнівні візири на кухаря, хотіли мечем голову відрубати, але прокинувся імам і… попросив добавки!
Ми теж впевнені, що спробувавши один раз фаршировані баклажани, будете в захваті від неймовірного аромату і смаку. Але ви не непритомнійте! Тим паче зараз, в самий сезон овочів, ця страва буде подвійно смачнішою!