Мед – популярний інгредієнт багатьох страв. Причому не лише десертів і напоїв. Він додає страві неповторного смаку й аромату і вносить у кулінарні експерименти оригінальні нотки. Та цей запашний продукт має свої секрети, які необхідно враховувати.
СОЛОДШИЙ ЗА ЦУКОР
Вирішили порадувати близьких кексами чи булочками? Змініть рецепт, додавши у здобу замість цукру мед. Але продукт бджільництва значно солодший, тому кладіть його вдвічі менше. Крім того, що випічка набуває неповторного смаку, вона дуже довго не черствітиме через те, що мед чудово тримає вологу. При випіканні нагрівайте духовку не більше, ніж до 180 градусів – мед не любить високої температури.
ВАЖЧИЙ ЗА ВОДУ
Будьте уважні, якщо за рецептом потрібно покласти певну кількість меду в грамах. Він у півтора рази важчий за воду. Тобто одна склянка містить близько 300-350 г меду. Якщо заміняєте цукор, а у рецепті не зазначено додавання меду, то потрібно приблизно на 1/5 зменшити кількість рідини, бо мед містить близько 20 відсотків води.
ЗОЛОТАВА СКОРИНКА
Якщо мед перемішати з пряними травами та гострими спеціями, отримаєте чудовий маринад для м’яса, при запіканні він утворить хрустку скоринку. Можна просто змішати продукт із гірчицею і використовувати такий соус для приготування телятини, м’яса птиці та дичини.
ДРУЖИТЬ ІЗ ПРЯНОЩАМИ
Мед чудово поєднується з імбиром, лаймом, коріандром, часником, кардамоном, лимонною й апельсиновою цедрою. Усі ці прянощі можна додавати до медових соусів, маринадів та випічки.
СОУС ДО ТВЕРДОГО СИРУ
Мед можна додавати практично до будь-яких соусів, він не лише не зіпсує їх смак, а й зробить його більш насиченим і багатогранним. Крім того, це природний антиоксидант, і ваші кулінарні шедеври (особливо салати) довго не псуватимуться. Найцікавіше, що мед викладають як соус на сирну тарілку як доповнення до солоних і твердих сирів. І це дуже смачно!
Діана ШЕПЕЛЬ.