Попелюшко, гарбуз дозрів! - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Попелюшко, гарбуз дозрів!

24 Вересня, 2018
in Домашній технолог, Кухонні університети, Рецепти страв
0
Попелюшко, гарбуз дозрів!
0
Поділилося
94
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Карета для Попелюшки, символ Хелоуїну, окраса інтер’єру і просто універсальний продукт – усе це гарбуз. Ми не чарівники, тому перетворити гарбуз на карету не можемо. Натомість здатні створити з нього казково смачні страви. Єдина проблема – почистити гарбуз. Але ж ми не звикли відступати.

ЇСТІВНЕ ВСЕ, НАВІТЬ ШКІРКА

Гарбуз можна не чистити, все залежить від сорту й страви, яку збираєтеся готувати. А таких багато: від каші до начинки для пирогів і м’ясних страв, у яких необхідне гарбузове пюре. Гарбуз можна розрізати на частини й запекти в духовці або натерти на тертушці й тушкувати з водою. Зі шкірки роблять чіпси, карамелізують на зразок цукатів. Щоправда, його потрібно довго варити, а головне – тонко нарізати.

ЯКЩО ЗАПЕКТИ, ШКІРКА ЛЕГШЕ ЗНІМЕТЬСЯ

Тонка й м’яка шкірочка легко знімається ножем. Інша річ, якщо вона тверда, тоді перед чищенням наколіть гарбуз у кількох місцях ножем і відправте в духовку на 10-20 хв. Стежте, щоб разом зі шкіркою не запеклася й м’якоть. Після такої «лазні» шкірка розм’якшиться, і зняти її буде легко.

Відомо: що довше лежить гарбуз, то грубіша шкірка. Для деяких сортів найкращий варіант – замочування. Залийте гарбуз холодною водою, покладіть вантаж, щоб він повністю занурився, і залиште на 10-12 год. Шкірка має розм’якшитися.

Якщо гарбуз маленький, але непіддатливий, то стане в пригоді такий спосіб очищення. Покладіть його в киплячу воду на 15 хв. Потім залийте, як варені яйця, холодною водою на 5-7 хв. Шкірка має відокремитися сама.

ЯК ЗРОЗУМІТИ, СОЛОДКИЙ ЧИ НІ?

Дехто вважає, що яскравий колір гарбуза свідчить про найкращий смак, проте бувають красиві, з насиченою рудою м’якоттю гарбузи, але зовсім прісні. Гарбуз краще куштувати, як кавун, тоді точно знатимете – солодкий чи ні. Іноді страви з гарбуза можуть вийти трохи прісними, тому рекомендують додавати спеції й більш яскраві за смаком овочі. До речі, запікання гарбуза в духовці також подсилює його смак та аромат порівняно з варінням чи приготуванням на парі.

ЗАГОТОВТЕ НАПІВФАБРИКАТ

Дуже зручно готувати з гарбуза напівфабрикат, який подрібнюють на пюре й зберігають у морозильній камері. За потреби додають у кашу, суп або інші страви. Для цього м’якоть гарбуза треба нарізати, покласти у форму для запікання й накрити фольгою. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці 50-60 хв. Коли стане м’якою, дістати з духовки, остудити, подрібнити, перетворивши на пюре. Перекласти в пакет для заморожування і зберігати в морозилці у міру використання. Можна перекласти в банку й зберігати зі щільно закритою кришкою в холодильнику не більш як 3 доби.

БОНУС. РЕЦЕПТ ОЛАДОК

* 300 г м’якоті гарбуза

* 2 яйця

* 50 г цукру

* 200 мл кефіру

* 100 г родзинок

* чайна ложка соди (без гірки)

* 200-250 г борошна

* дрібка ваніліну

* олія

Гарбуз середньо натерти, сік віджати. Яйця збити з цукром і ваніліном. Влити кефір, додати гарбуз і родзинки, перемішати. Усипати соду (не гасити) і борошно, перемішати. Борошна може знадобитися трохи більше чи менше залежно від соковитості гарбуза. Готове тісто має важко спадати з ложки. Смажити в розігрітій олії з обох боків до золотавості.

Діана ШЕПЕЛЬ.

Попередня публікація

Осіння фотосесія. Ідеї, образи, локації…

Наступна публікація

Сезонні загострення, або як адаптувати організм до різких змін у осінній погоді?

Схожі публікації

Буряковий холодник
Кухонні університети

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Бісквіт королеви Вікторії
Кухонні університети

Бісквіт королеви Вікторії

3 Червня, 2025
Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню
Кухонні університети

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

2 Червня, 2025
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025
Ароматне масло
Кухонні університети

Ароматне масло

29 Травня, 2025
Запіканка «Асорті»
Кухонні університети

Запіканка «Асорті»

28 Травня, 2025
Наступна публікація
Сезонні загострення, або як адаптувати організм до різких змін у осінній погоді?

Сезонні загострення, або як адаптувати організм до різких змін у осінній погоді?

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025

Останні публікації

Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти