Попелюшко, гарбуз дозрів! - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Попелюшко, гарбуз дозрів!

24 Вересня, 2018
in Домашній технолог, Кухонні університети, Рецепти страв
0
Попелюшко, гарбуз дозрів!
0
Поділилося
104
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Карета для Попелюшки, символ Хелоуїну, окраса інтер’єру і просто універсальний продукт – усе це гарбуз. Ми не чарівники, тому перетворити гарбуз на карету не можемо. Натомість здатні створити з нього казково смачні страви. Єдина проблема – почистити гарбуз. Але ж ми не звикли відступати.

ЇСТІВНЕ ВСЕ, НАВІТЬ ШКІРКА

Гарбуз можна не чистити, все залежить від сорту й страви, яку збираєтеся готувати. А таких багато: від каші до начинки для пирогів і м’ясних страв, у яких необхідне гарбузове пюре. Гарбуз можна розрізати на частини й запекти в духовці або натерти на тертушці й тушкувати з водою. Зі шкірки роблять чіпси, карамелізують на зразок цукатів. Щоправда, його потрібно довго варити, а головне – тонко нарізати.

ЯКЩО ЗАПЕКТИ, ШКІРКА ЛЕГШЕ ЗНІМЕТЬСЯ

Тонка й м’яка шкірочка легко знімається ножем. Інша річ, якщо вона тверда, тоді перед чищенням наколіть гарбуз у кількох місцях ножем і відправте в духовку на 10-20 хв. Стежте, щоб разом зі шкіркою не запеклася й м’якоть. Після такої «лазні» шкірка розм’якшиться, і зняти її буде легко.

Відомо: що довше лежить гарбуз, то грубіша шкірка. Для деяких сортів найкращий варіант – замочування. Залийте гарбуз холодною водою, покладіть вантаж, щоб він повністю занурився, і залиште на 10-12 год. Шкірка має розм’якшитися.

Якщо гарбуз маленький, але непіддатливий, то стане в пригоді такий спосіб очищення. Покладіть його в киплячу воду на 15 хв. Потім залийте, як варені яйця, холодною водою на 5-7 хв. Шкірка має відокремитися сама.

ЯК ЗРОЗУМІТИ, СОЛОДКИЙ ЧИ НІ?

Дехто вважає, що яскравий колір гарбуза свідчить про найкращий смак, проте бувають красиві, з насиченою рудою м’якоттю гарбузи, але зовсім прісні. Гарбуз краще куштувати, як кавун, тоді точно знатимете – солодкий чи ні. Іноді страви з гарбуза можуть вийти трохи прісними, тому рекомендують додавати спеції й більш яскраві за смаком овочі. До речі, запікання гарбуза в духовці також подсилює його смак та аромат порівняно з варінням чи приготуванням на парі.

ЗАГОТОВТЕ НАПІВФАБРИКАТ

Дуже зручно готувати з гарбуза напівфабрикат, який подрібнюють на пюре й зберігають у морозильній камері. За потреби додають у кашу, суп або інші страви. Для цього м’якоть гарбуза треба нарізати, покласти у форму для запікання й накрити фольгою. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці 50-60 хв. Коли стане м’якою, дістати з духовки, остудити, подрібнити, перетворивши на пюре. Перекласти в пакет для заморожування і зберігати в морозилці у міру використання. Можна перекласти в банку й зберігати зі щільно закритою кришкою в холодильнику не більш як 3 доби.

БОНУС. РЕЦЕПТ ОЛАДОК

* 300 г м’якоті гарбуза

* 2 яйця

* 50 г цукру

* 200 мл кефіру

* 100 г родзинок

* чайна ложка соди (без гірки)

* 200-250 г борошна

* дрібка ваніліну

* олія

Гарбуз середньо натерти, сік віджати. Яйця збити з цукром і ваніліном. Влити кефір, додати гарбуз і родзинки, перемішати. Усипати соду (не гасити) і борошно, перемішати. Борошна може знадобитися трохи більше чи менше залежно від соковитості гарбуза. Готове тісто має важко спадати з ложки. Смажити в розігрітій олії з обох боків до золотавості.

Діана ШЕПЕЛЬ.

Попередня публікація

Осіння фотосесія. Ідеї, образи, локації…

Наступна публікація

Сезонні загострення, або як адаптувати організм до різких змін у осінній погоді?

Схожі публікації

Яблучний пиріг
Рецепти страв

Яблучний пиріг

7 Листопада, 2025
Ліниві голубці
Кухонні університети

Ліниві голубці

16 Жовтня, 2025
Кабачкові оладки з фаршем
Кухонні університети

Кабачкові оладки з фаршем

7 Серпня, 2025
Хрумкі огірочки: рецепт, який передається з покоління в покоління
Кухонні університети

Хрумкі огірочки: рецепт, який передається з покоління в покоління

4 Серпня, 2025
Нічна вівсянка на ряжанці
Кухонні університети

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Швидкий пиріг із літніми ягодами
Кухонні університети

Швидкий пиріг із літніми ягодами

24 Липня, 2025
Наступна публікація
Сезонні загострення, або як адаптувати організм до різких змін у осінній погоді?

Сезонні загострення, або як адаптувати організм до різких змін у осінній погоді?

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Генерики, дженерики — що це?

Генерики, дженерики — що це?

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Генерики, дженерики — що це?

Генерики, дженерики — що це?

10 Листопада, 2025
І в блекаут на зв’язку

І в блекаут на зв’язку

10 Листопада, 2025
Проживання маломобільних ВПО: експериментальний проєкт

Проживання маломобільних ВПО: експериментальний проєкт

10 Листопада, 2025
Яблучний пиріг

Яблучний пиріг

7 Листопада, 2025

Останні публікації

Генерики, дженерики — що це?

Генерики, дженерики — що це?

10 Листопада, 2025
І в блекаут на зв’язку

І в блекаут на зв’язку

10 Листопада, 2025
Проживання маломобільних ВПО: експериментальний проєкт

Проживання маломобільних ВПО: експериментальний проєкт

10 Листопада, 2025
Яблучний пиріг

Яблучний пиріг

7 Листопада, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти