Паршу вважають однією з найнебезпечніших хвороб яблуні. Її спричиняє грибок, що уражує листя, квіти та плодоніжки.
Перші ознаки цього захворювання можна побачити з появою бурого нальоту на листі. Потім листя всихає, стає коричневим й опадає. Парша також впливає на якість плодів – на них з’являються дрібні тріщини і плями, втрачається товарний вигляд, смакові якості погіршуються.
Боротьбу із хворобою слід починати з весни. Першу обробку проводять перед розпусканням бруньок, використовуючи препарат Топаз (згідно з інструкцією) або бордоську суміш.
Вдруге яблуню обприскують після цвітіння, використовуючи препарат Хом (40 г на 10 л води) або колоїдну сірку (80 г речовини на 10 л води).
Із профілактичною метою потрібно своєчасно проріджувати крону для забезпечення хорошого провітрювання дерева. Також неглибоко перекопують пристовбурну зону восени – це допомагає знищити спори парші. Хорошу дію має дезінфікуючий розчин на основі сечовини (600 г на відро води). Таким розчином обробляють стовбур і гілки дерева, проводять процедури навесні та восени.