Він викликає у мене ностальгію за дитинством. Приємний запах випічки, яким заповнювався весь будинок у переддень Великодня неможливо забути й переплутати з чимось іншим. Хочеться поділитися з вами рідним для мене рецептом.
- 1,5 кг просіяного борошна
- 750 г цукру
- 330 мл молока
- 500 г вершкового масла
- 7 яєць
- цедра половини апельсина
- дріжджі (відповідно до маси борошна, має бути зазначено на упаковці)
- родзинки (за смаком)
- 50 г цукатів (у мене бурякові та морквяні)
- 2 пакетики ванільного цукру
- 1–2 краплі ромової есенції
Для опари необхідну кількість дріжджів розведіть у 100 мл теплої води, змішайте з невеликою кількістю борошна до однорідного стану та поставте в тепле місце на 30 хв. Білки відокремте від жовтків. Жовтки змішайте з розм’якшеним маслом і збийте з цукром до отримання однорідної маси. Додайте масляну суміш до опари, потім додайте решту борошна та почніть вливати молоко невеликими порціями. Тісто має вийти доволі густим. Білки збийте на пишну піну та акуратно введіть у тісто. Найкраще це робити руками або лопаткою. Додайте ванільний цукор, родзинки, цукати, цедру, ромову есенцію та добре вимісіть тісто руками. Що довше міситимете, то краще. Тісто має стати пружним і не липнути до рук. Залиште в теплому місці ще на 60 хв., щоб піднялося. Ще раз обімніть тісто та розкладіть по формах, змащених маслом. Тісто має заповнити форму на 1/3. Накрийте форми рушником і залиште в теплому місці ще на 30 хв., щоб тісто піднялося вже у формах. Розігрійте духовку до 170 градусів. Випікайте паску до готовності, доки верхівки стануть насиченого золотавого кольору. Також готовність можна перевірити дерев’яною шпажкою. Вийміть паски з духовки та дайте трохи охолонути у формі, а потім дістаньте та повністю охолодіть на металевій решітці.