Мелена і в зернах кава - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Мелена і в зернах кава

15 Травня, 2018
in Домашній технолог
0
Мелена і в зернах кава
0
Поділилося
69
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Безперечно, мелена кава має певні переваги. Залив ложку ароматного порошку окропом – і смачний напій готовий. Однак молоти кавові зерна слід безпосередньо перед заварюванням, бо смак і аромат починають псуватися одразу після розмелювання. Має значення не лише свіжість, а й розмір частинок кави – помел.

Грубий, крупний з частинками до 0,8 мм підходить для заварювання у гейзерних кавоварках, у кавовому пресі або так званій поршневій кавоварці. Тривалість розмелювання у домашній електрокавомолці – 6-8 сек. Час екстракції (настоювання) напою – 6-8 хв. Якщо каву грубого помелу просто залити окропом, частинки спливуть на поверхню. Крім того, напій буде несмачний.

Середній помел – універсальний, підходить для багатьох способів заварювання, зокрема й у пресі. Час розмелювання в електрокавомолці – 10-13 сек., екстракції – 4-6 хв.

Дрібний застосовують для приготування кави в кавоварках із фільтрами та еспресо-машинах. Тривалість розмелювання – 15-20 сек., екстракції – 1-4 хв. Що дрібніший помел, то краще кава віддасть аромат.

Порошкоподібний помел використовують для приготування кави по-східному в турці або заварювання у чашці. Каву мелють понад 30 сек. Це дає змогу максимально розкрити її смак. Однак справжні знавці кажуть, що в побутових електрокавомолках, перемоловшись на порошок, частинки кави починають горіти, втрачаючи аромат.

Утім, дрібний помел не завжди потрібен. Деякі кавоварки, якщо засипати у них надто подрібнену каву, можуть забитися. Водночас грубі частинки не віддають свій аромат. Важливе значення має також рівномірність помелу: якщо частинки різного розміру, то одні перезаварюватимуться, а інші – навпаки.

Раніше каву подрібнювали за допомогою ступки й товкачика або ручних кавомолок. Нині популярні електрокавомолки. Вони подрібнюють зерна на великій швидкості. Коштують відносно недорого, але часто дають нерівномірний помел. До того ж і під час роботи ножі нагріваються, через що кава втрачає аромат. Добре розмелюють кавові зерна кавомолки з конічними жорнами. Однак коштують вони дорого.

Кавомолку часто використовують для розмелювання інших спецій, та фахівці не рекомендують цього робити, бо кава всотує інші запахи. Крім того, так кавомолку можна зіпсувати. Не радять молоти більше кави, ніж на раз.

Для приготування кави у турці спочатку обробіть її окропом і лише потім засипайте каву – 2 чайні ложки на 100-150 мл води. Підігрійте напій на невеликому вогні. Щойно піна підійметься до країв, зніміть турку. Дехто вважає, що піна має піднятися тричі. Чашку, з якої питимете каву, теж бажано спочатку підігріти. Холодна не дасть каві розкрити аромат.

Зберігають каву в темному прохолодному приміщенні зі стабільною температурою у герметичній банці.

Ольга БІЛИК, бариста.

Попередня публікація

Яка ціна правильна?

Наступна публікація

Небесний калейдоскоп

Схожі публікації

7 порад, як приготувати домашній класичний гамбургер
Домашній технолог

7 порад, як приготувати домашній класичний гамбургер

7 Травня, 2025
Шампіньйони чи печериці?
Домашній технолог

Шампіньйони чи печериці?

22 Квітня, 2025
Додайте у випічку мед
Домашній технолог

Додайте у випічку мед

1 Квітня, 2025
Борошно, яке збагатить випічку
Домашній технолог

Борошно, яке збагатить випічку

19 Березня, 2025
Як обрати зрілий ананас?
Домашній технолог

Як обрати зрілий ананас?

15 Січня, 2025
Як «роздягнути» фундук чи арахіс?
Домашній технолог

Як «роздягнути» фундук чи арахіс?

27 Листопада, 2024
Наступна публікація
Небесний калейдоскоп

Небесний калейдоскоп

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Печиво «Цитринка»

Печиво «Цитринка»

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Печиво «Цитринка»

Печиво «Цитринка»

23 Травня, 2025
Чому жовтіє квасоля?

Чому жовтіє квасоля?

23 Травня, 2025
Заклало вуха: коли варто турбуватися

Заклало вуха: коли варто турбуватися

23 Травня, 2025
Як укласти договір про найм житла ВПО

Як укласти договір про найм житла ВПО

23 Травня, 2025

Останні публікації

Печиво «Цитринка»

Печиво «Цитринка»

23 Травня, 2025
Чому жовтіє квасоля?

Чому жовтіє квасоля?

23 Травня, 2025
Заклало вуха: коли варто турбуватися

Заклало вуха: коли варто турбуватися

23 Травня, 2025
Як укласти договір про найм житла ВПО

Як укласти договір про найм житла ВПО

23 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти