Коли паски вже спечені, починається найприємніше — прикрашання. Тут кожна господиня може проявити фантазію і оздобити готові вироби на свій смак. Білкова глазур чи шоколадна, горіхи чи цукати, а може, квіточки з кулінарної мастики? Вибір за вами.
БІЛКОВА ГЛАЗУР
3/4 склянки цукрової пудри збити з 1 білком. Глазур має стати густою і ніжною одночасно. Для смаку можна додати трішки лимонного соку.
СМЕТАННА
1/2 склянки цукру, 2 столові ложки сметани, 50 г вершкового масла, 3 столові ложки какао перемішати і варити до загусання 6—8 хв. Можна додати чайну ложку меду.
ШОКОЛАДНА З ВЕРШКОВИМ МАСЛОМ
50 г вершкового масла, 8 столових ложок цукру розтопити в каструльці, весь час помішуючи. Додати 4 чайні ложки какао і 4 столові ложки молока. Довести до кипіння і варити 3 хв. Заливати паски ледве теплою глазур’ю.
КУЛІНАРНА МАСТИКА
250 г цукрової пудри, 2 чайні ложки желатину в порошку, 6 чайних ложок води, чайна ложка глюкози.
Просіяти цукрову пудру в миску. В іншу — покласти желатин. Збризнути водою, нехай набухає 2—3 хв. Потім поставити миску з желатином на водяну баню і розчинити його, помішуючи. Зідразу влити глюкозу. Рідина має бути прозорою. Далі зробити ямку в цукровій пудрі і вилити туди суміш желатину і глюкози. Добре розмішати. Покласти мастику в поліетиленовий пакет, а пакет — у судочок. Залишити на 3—4 год. при кімнатній температурі. Після цього можна ліпити з мастики квіти й інші прикраси.
Валентина ЛІХАНОВА.