Навіть якщо ви сушите свій урожай рік у рік, упевнені, знайдете корисні поради від кулінара Євгена КЛОПОТЕНКА.
Сушені фрукти та ягоди — корисний та смачний перекус і для дорослих, і для дітей. Надто, коли йдеться про подорожі. Бо продукт легенький, тому його зручно перевозити, та поживний.
ЯК ПРАВИЛЬНО ПІДГОТУВАТИ?
Невеличкі плоди можна залишати цілими або розрізати навпіл. Проте що тонша кожна частинка, то швидше фрукти втратять вологу. Шкірки від яблук можна засушити окремо. Вони добре зберігаються, а вживати їх можна як окремо, так і як інгредієнт для узвару чи фруктового чаю. У шкірці міститься багато корисних речовин, тому варто берегти цей ресурс. Єдине, коли зрізуємо шкірку з фрукта, залишаємо 5—10 мм м’якоті. Так виходить набагато смачніше.
Чорниці та аґрус можна проштрикнути гострою голкою, бо якщо ягоду залишити цілою, шкірка засушиться і стане надто твердою, а серединка буде ще сирою. Смородина, вишня чи порічка, яку ви знімете з плодоніжки, вже матиме необхідний для потрапляння теплого повітря отвір.
Ще одна порада, яка, на нашу думку, береже природний колір сушки, — це обприскування лимонним соком. Банани, груші, яблука не матимуть тьмяний колір і будуть привабливими, якщо з пульверизатора обробити фрукти лимонним соком чи розведеною лимонною кислотою, перш ніж почати сушіння.
Також наш досвід говорить про те, що сушці можна надати різноманітних смаків, якщо посипати ще сирі продукти корицею, кокосовою стружкою чи цукровою пудрою.
НА СВІЖОМУ ПОВІТРІ
Груші, яблука, виноград, сливи тощо добре висушуються під впливом вітру та помірного світла. Це найбільш економний метод. Треба мінімум сонячних променів, температура повітря має бути максимум плюс 28—30 градусів.
Важливий рівень вологи — що він нижчий, то краще. Між нарізаними продуктами має добре циркулювати повітря. Виберіть місце так, щоб за необхідності було зручно заносити продукти в приміщення. Продумайте, чим накрити розрізані частинки фруктів та ягоди, щоб солодкі шматочки не накликали «в гості» рій бджіл чи мух. Ми зазвичай купуємо тонку бавовняну тканину або медичну марлю. Приблизний час сушіння — 3—4 доби, залежно від товщини нарізаних шматочків, температури повітря, вологості та інших природних обставин.
У ДУХОВЦІ
Вишні, полуниці, лимони, банани чи персики сушать на мінімальній температурі, близько 70 градусів. Для сушіння важлива циркуляція повітря. Якщо в кухонному пристрої є вентиляція, використовуйте її. Якщо ні, то трошки прочиніть дверцята духовки та зафіксуйте їх так, щоб був доступ повітря і волога вчасно виходила на поверхню.
При такому методі варто викладати в один шар продукт на деко, застелене пергаментом. Час від часу акуратно, щоб не обпектися, перевертайте фрукти та ягоди. Це трохи пришвидшує процес сушіння.
Орієнтовний час сушіння — від 4 до 12 годин залежно від товщини шматочків, типу фруктів і ягід. Ті, що мають більше вологи, зазвичай сушаться довше.
У СУШАРЦІ
У сушарці можна висушити майже всі фрукти та ягоди. Після дегідратації вони мають природний аромат. Викладайте на кожен ярус однакові продукти. Інакше одні висушаться добре, а інші залишаться вологими. Якщо фрукти чи ягоди надто соковиті, то ставте їх на нижній ярус сушарки, щоб, бува, сік не капав на інші. Нарізані шматочки можуть торкатися один одного, але не надто, бо у процесі можуть злипнутися і важко буде їх розібрати. Можна міняти яруси місцями, якщо знизу продукт сохне швидше, ніж зверху.
Орієнтовний час сушіння — від 8 до 36 годин, залежно від потужності пристрою. Що вона більша, то менше триватиме сушка.
Поради з сайту klopotenko.com