Кабачки набирають сили, і щодня їх стає дедалі більше… Ікра, оладки, рагу — коли вже все перепробувано, приготуйте щось новеньке.
У СМЕТАНІ
Здавалося б, звичні інгредієнти, а смак особливий.
2 кабачки (400 г); середня цибулина; 0,5 чайної ложки солі; дрібка чорного меленого перцю; 50 г твердого сиру; 2 столові ложки жирної сметани; 2—3 столові ложки борошна; олія.
Кабачки нарізати четвертинками чи половинками 3 мм завтовшки. Посолити, поперчити та залишити на 30 хв., щоб виділили якомога більше соку. Промокнути паперовим рушником. Обкачати в борошні. Обсмажити до рум’яності в олії. Цибулю нарізати тонкими півкільцями, обсмажити в невеликій кількості олії до рум’яності. Обережно змішати в сковороді цибулю, кабачки та сметану. Притрусити крупно натертим сиром. Накрити сковорідку кришкою і готувати на мінімальному вогні, поки сир розплавиться — приблизно 10 хв.
ХРУСТКІ ПАЛИЧКИ
Шматочки молоденьких кабачків швидко запікаються у духовці. Сирна паніровка робить скоринку хрумкою, а спеції додають аромату.
2 середні молоденькі кабачки; 200 г сметани; 2—3 зубчики часнику; 100 г панірувальних сухарів; 100 г твердого сиру; сіль, чорний мелений перець за смаком.
Соус: 150 г сметани; 2 зубчики часнику; кріп; сіль, чорний мелений перець за смаком.
Кабачок нарізати паличками завдовжки 6—8 см (шкірочку не зрізати). Часник вичавити та додати до сметани. Всипати сіль і перець (можна додати інші спеції). Перемішати. Сир дрібно натерти та перемішати з сухарями. Кожну кабачкову паличку занурювати у сметану, а потім — у суміш із сиру та сухарів. Викласти на деко, застелене пергаментом.
Поставити в попередньо розігріту до 200 градусів духовку. Запікати 20—25 хв. (або до рум’яності). За цей час приготувати соус: подрібнені кріп і часник додати до сметани. Посолити, поперчити, перемішати.
ТОНЕНЬКІ МЛИНЦІ
Усі готують оладки, а ви спробуйте тоненькі млинці, в які можна завернути начинку.
400 г кабачків; 350 мл кефіру; 3 маленькі яйця; 180—200 г борошна; чайна ложка цукру; 0,5 чайної ложки солі; 0,5 чайної ложки соди; столова ложка олії (в тісто); олія (для смаження); шматочок вершкового масла (для змащування).
Кабачки довільно нарізати. Перекласти в миску. Влити теплий кефір (будь-якої жирності). Додати яйця, цукор і сіль. Усе подрібнити блендером на однорідну масу. Якщо блендера немає, кабачки можна натерти на дрібній тертушці (для дерунів) і додати до решти інгредієнтів. Усипати соду та трохи перемішати виделкою.
Всипати все борошно та перемішати до однорідності. Влити олію. За консистенцією тісто виходить, як на звичайні млинці, з кабачковими вкрапленнями. Сковорідку трохи змастити олією. Вилити порцію тіста та розподілити лопаткою. Смажити, як звичайні млинці, на середньому вогні до золотистого кольору з обох боків. Готові змащувати маслом.
САЛАТ «ЩОСЬ НОВЕНЬКЕ»
Смажений кабачок та яйця у цьому салаті роблять його більш поживним. І не забудьте про пікантний часничок — його аромат чудово доповнить страву.
2 молоді невеликі кабачки; 3 круто зварених яйця; 2—3 середні помідори; 2 зубчики часнику; зелень, майонез, сіль, чорний мелений перець — за смаком; олія.
Кабачки нарізати тонкими кружальцями. Обсмажити в олії з обох боків. Після цього обов’язково викласти на паперові серветки, щоб позбутися зайвої олії. В іншому разі страва вийде занадто жирною. Дати охолонути. Помідори та яйця крупно нарізати. Зелень порубати. Часник вичавити. З’єднати все в мисці. Засмачити майонезом (сметаною). Посолити та поперчити. Дуже акуратно все перемішати.
Іванна ПРОСКУРНЯ. м. Івано-Франківськ.