Збираємо «урожай гарбузиків» — маленьких, симпатичних і пухкеньких. Гарбуз не тільки на вигляд, але і в складі — завдяки цьому м’якуш булочок ніжний і яскравий, з приємним апельсиновим ароматом. Краса, та й годі!
Тісто:
* 350 г борошна
* 150 г гарбузового пюре
* 100 г молока
* 100 г цукру
* 50 г вершкового масла
* 20 г свіжих дріжджів
* 1 яйце
* чверть чайної ложки солі
* цедра половини апельсина
* дрібка ваніліну
Для верху:
* 1 яйце + 1 столова ложка води
* соломка для оздоблення
Приготувати гарбузове пюре будь-яким зручним для вас способом (відварити, запекти в духовці або мікрохвильовій печі). Подрібнити блендером або товкачиком для картоплі, зайву рідину віджати. Для опари в теплому молоці розвести дріжджі, всипати столову ложку цукру і 100 г борошна. Поставити в тепло для підйому на 15 хв. Потім додати яйце, цукор, сіль, ванілін, цедру, гарбузове пюре, перемішати. Всипати борошно, що залишилося, вимісити тісто. В кінці додати розм’якшене масло. Вимісити — тісто має стати еластичним і легко відставати від стінок посуду. Поставити в тепле місце на 1–1,5 год., або до підйому в два-три рази. Розділити тісто на 10 рівних частин. Сформувати круглі заготовки, покатавши по столу, щоб булочки вийшли рівненькими. Ножем зробити вісім розрізів до дна, але не зачіпаючи серединку. Заготовки викласти на деко, застелене пергаментом. У кожну увіткнути соломинку (або шматочок горішка). Змастити збитим з водою яйцем. Дати піднятися в теплі 20–25 хв. Поставити деко в заздалегідь розігріту до 200 градусів духовку, випікати приблизно 10–15 хв. або до легкого зарум’янювання.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.