Як відомо, до кожних ліків додають інструкцію, в якій зазначено, коли і як їх приймати. Зокрема це залежить і від вживання їжі: якісь препарати не можна приймати натщесерце, інші менш ефективні після трапези.
Часом продукти в поєднанні з певними ліками створюють проблеми. У кращому разі дія таблеток нейтралізується, а іноді негативні наслідки бувають більшими, ніж лікувальний ефект. Приказка «одне лікуємо, інше калічимо» – саме про цю ситуацію. Несприятливі поєднання можуть призвести до летального результату. Наприклад, якщо регулярно пити грейпфрутовий сік і препарати, що знижують холестерин, це може спричинити ниркову недостатність і навіть смерть. Споживання цього соку з антибіотиками, ліками від серцевих захворювань також украй небажане.
Небезпечні «коктейлі» з антидепресантів і алкоголю, особливо якщо закусити його сиром із цвіллю; антибіотиків і молокопродуктів, алкоголю і парацетамолу та ін.
Юрій МАР’ЇН.