Бефстроганов, Беф а-ля Строганов, м’ясо по-строгановськи — м’ясна страва в ніжному сметанному соусі, дрібно порізані впоперек волокон на тонкі смужки й обсмажені до хрусткої скоринки шматочки м’яса. За класичним рецептом його готують з яловичини або телятини.
* 600 г яловичини
* 2 ріпчасті цибулини
* 250 мл сметани
* 1–2 столові ложки томатної пасти
* 3 столові ложки олії
* столова ложка борошна
* сіль
* чорний свіжозмелений перець — за смаком.
Яловичину трохи відбити в шматку, порізати на тонкі скибочки завтовшки приблизно 5 см упоперек волокон, запанірувати в борошні. В сковороду налити олію, покласти ріпчасту цибулю, порізану кружальцями, зверху викласти м’ясо. На великому вогні швидко обсмажити скибочки м’яса до рум’яного кольору, приблизно 2–3 хв. Залити м’ясо сметаною, змішаною з томатною пастою, посолити, поперчити — за маком. Тушкувати під кришкою протягом години. Зі пецій додати лише чорний перець, краще — свіжозмелений.
Валентина ГАРКАВА.