Якон: незвичний і дієтичний - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Дім, сад, город На городі

Якон: незвичний і дієтичний

20 Листопада, 2020
in На городі
0
Якон: незвичний і дієтичний
0
Поділилося
548
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Розкажіть, будь ласка, про рослину якон. Чув, її успішно вирощують у наших умовах. А ще казали, що корисна при діабеті. Як за нею доглядати і як використовувати?

Ігор ДМИТРУК. Чернігівська обл.

Якон цінують за коренеплоди, та в Україні ця культура лише набуває популярності. Це близький родич соняшника й топінамбура. Його підземні плоди можуть виростати завдовжки близько 20 см та важать до 500 г.

У себе на батьківщині, в Південній Америці, рослину вирощують як багаторічник, у наших кліматичних умовах – як однорічну культуру.

ЧИМ КОРИСНИЙ

Коренеплоди містять інулін, особливо корисний хворим на цукровий діабет, адже знижує рівень цукру в крові. Тому в Америці цю рослину вирощують заради отримання інуліну в промислових масштабах. Крім того, в яконі наявні амінокислоти, білок, вітаміни С, В1, В2, РР, Е, А, калій, натрій, залізо, фосфор, селен та інші корисні елементи. Але вирощений на півдні цінніший, ніж той, що росте в холодніших широтах. Містить мало калорій, тому цікавий тим, хто бореться із зайвою вагою. У 100 г бульб – 60 ккал, за що його називають «дієтичною картоплею». Якон надовго вгамовує голод і виводить із організму зайву рідину, знижує рівень холестерину в крові, що позитивно впливає на серцево-судинну систему. Завдяки високому вмісту волокон поліпшує роботу кишечника, допомагає від закрепів. Зелена маса якону – цінна кормова культура.

РОЗМНОЖЕННЯ

Основний спосіб розмноження – з бруньок кореневищ і зеленими живцями. Розмноження насінням у наших умовах неможливе, бо рослина не встигне дати плоди. Щоб розмножити кореневищами, в лютому їх дістають із підвалу, промивають у слабкому розчині марганцівки та розрізують так, щоб на кожному шматочку лишилось по 1–2 бруньки. Розрізи припудрюють золою та висаджують у горщики для проростання.

Для живцювання беруть частинки стебла з 2 листками та поміщають у поживний субстрат. Створюють парниковий ефект, накривши скляною ємністю та періодично зволожуючи. Температура – близько 20 градусів. У відкритий ґрунт молоді рослини висаджують, коли мине загроза приморозків.

Для щедрого врожаю потрібен легкий, поживний, добре дренований ґрунт. Не можна висаджувати на ділянках, де доти росли представники родини пасльонових. Ділянка має добре освітлюватися. У затінку рослини погано розвиваються, дають менший врожай. Якон любить вологу, однак завдяки потужним кореням дорослі рослини легко переносять тривалу засуху. Кущі корисно підгортати, як і картоплю. Дуже гарна ця рослина в період цвітіння: квіти нагадують невеличкі соняхи.

ЗБЕРІГАННЯ ВРОЖАЮ

Викопані бульби обережно, бо вони крихкі, відділяють від кореневищ, підсушують, кладуть у ящики з землею і зберігають у підвалі за температури 1–2 градуси, як картоплю. Кореневища з бруньками та частиною стебла завдовжки 2–3 см зберігають для подальшого розмноження: їх підсушують у сухому темному місці 2 тижні, складають у дерев’яні ящики та пересипають ґрунтом. Тримають у погребі. Порівняно з топінамбуром, який тривалий час був дуже популярним, якон краще зберігається, його бульби більші та смачніші.

Цікаво, що при викопуванні майже не мають смаку. Однак якщо потримати кілька днів на сонечку,
стануть солодшими. Найкраще якон розкриє свій смак за місяць після викопування. Описати його важко. Дехто стверджує, що він нагадує яблуко з ароматом дині чи кавуна. Та й за консистенцією хрумкі соковиті бульби подібні до яблука. Їх споживають сирими, тушкованими, смаженими. Найкорисніше робити салати зі свіжого якону. В Америці популярний сироп із нього, що використовують як замінник цукру. На смак він нагадує карамель або мед.

Лідія ГЕРАЩЕНКО.

Попередня публікація

А так газета дешевша!

Наступна публікація

Суперсніданок із простих продуктів

Схожі публікації

Серпень на городі, в саду та квітнику
На городі

Серпень на городі, в саду та квітнику

4 Серпня, 2025
Листя бораго в холодник і вінегрет додають
На городі

Листя бораго в холодник і вінегрет додають

30 Липня, 2025
Як не обтяжити баклажани
На городі

Як не обтяжити баклажани

23 Липня, 2025
Борна кислота городникам у поміч
На городі

Борна кислота городникам у поміч

11 Липня, 2025
Тріщини на помідорах можуть бути небезпечні
На городі

Тріщини на помідорах можуть бути небезпечні

10 Липня, 2025
Чим корисний чистотіл у саду і на городі
На городі

Чим корисний чистотіл у саду і на городі

8 Липня, 2025
Наступна публікація
Суперсніданок із простих продуктів

Суперсніданок із простих продуктів

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Йога для тих, кому «за»: плюси та мінуси

Йога для тих, кому «за»: плюси та мінуси

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Йога для тих, кому «за»: плюси та мінуси

Йога для тих, кому «за»: плюси та мінуси

9 Жовтня, 2025
Раїса Заклецька: “Наше “Зернятко” – то моя любов і гордість”

Раїса Заклецька: “Наше “Зернятко” – то моя любов і гордість”

9 Жовтня, 2025
Нирки мовчать. Але вони запам’ятовують усе!

Нирки мовчать. Але вони запам’ятовують усе!

9 Жовтня, 2025
Тарас Козуб: «Свій вибір я зробив»

Тарас Козуб: «Свій вибір я зробив»

8 Жовтня, 2025

Останні публікації

Йога для тих, кому «за»: плюси та мінуси

Йога для тих, кому «за»: плюси та мінуси

9 Жовтня, 2025
Раїса Заклецька: “Наше “Зернятко” – то моя любов і гордість”

Раїса Заклецька: “Наше “Зернятко” – то моя любов і гордість”

9 Жовтня, 2025
Нирки мовчать. Але вони запам’ятовують усе!

Нирки мовчать. Але вони запам’ятовують усе!

9 Жовтня, 2025
Тарас Козуб: «Свій вибір я зробив»

Тарас Козуб: «Свій вибір я зробив»

8 Жовтня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти