Усе життя пораємось на городі та намагаємось майже не застосовувати «хімії». Хіба що проти колорадського жука на картоплі. Без цього ніяк. Маємо й власні секрети, як зберегти городину якомога довше.
Помідори. Важливо відсортувати їх за ступенем стиглості. При роздільному зберіганні вони червоніють повільніше, ніж якщо закласти всі разом. Оптимальна тем пература для зберігання червоних – 2 градуси, бурих – 4–6, молочних – 8–10, зелених – 12–14.
Нерідко господарі, коли починається фітофтора, зривають ще зелені помідори. З одного боку, це шанс вберегти їх від ураження, з іншого, смак дещо погіршується.
Перець солодкий. Він добре зберігається у нас на веранді на кущах, підвішених за корені. Так, до речі, можна зберігати й по мідори. Звісно, всі плоди, що закладаються на зберігання, мають бути без механічних пошкоджень, а також ознак хвороб. Сховище ретельно дезінфікую. А от закруток на зиму не робимо. У них майже ніяких вітамінів. Тож їмо взимку переважно квашену капусту.
Капуста. Обираємо для тривалої заготівлі лише пізньостиглі сорти. Раджу закладати на зберігання головки з 4–5 покривними листками та качанами довжиною 3–4 см. Вони захищатимуть від потрапляння бактерій усередину. Хороший ефект дає при пудрювання головок подрібненою крейдою. Дуже важлива вентиляція. Адже капуста виділяє багато вологи й тепла. Оптимальна температура зберігання – близько 0 градусів. І хоча збирають цю культуру пізно, на грядках слід зробити це до приморозків.
Цибуля. Ідеальне місце для зберігання цибулі, яку після викопування обо в’язково тиждень підсушуємо на грядці чи під навісом, повинно бути темним, сухим, прохолодним і добре провітрюватися. Оптимальна температура – 7–13 градусів. Вологість повітря – 65–70 відсотків.
Часник. Щоб зберігався довго, корінці головок обпікаємо на полум’ї свічки. Нестрілкуючі сорти зберігаються краще, а ярі – краще, ніж озимі. Також важливо брати до уваги, що озимий часник зберігають за температури від 0 до 1 градуса, ярий – при плюс 20 градусах. Якщо цих умов не дотримуватися, часник починає швидко гнити.
Морква. Усі знають, що вона добре зберігається у глиняному «панцирі» чи піску. Ми ж пересипаємо її цибулевим лушпинням. Оптимальна температура зберігання – 1–2 градуси. А ще дружина певну кількість моркви натирає на крупній тертушці, розкладає по поліетиленових пакетах та заморожує. Якщо їх сплюснути, займають мало місця в морозильнику. Взимку таку моркву зручно додавати до страв.
Буряки також погано зберігаються, якщо вносити під них надмір азотних добрив. Дуже важливо зібрати їх до приморозків. На відміну від інших коренеплодів буряки активно «дихають». Тому укладаю їх насипом не вище 1,2 м. Аби не загнивали, треба прикрити мішковиною, деревною стружкою. Якщо ж, навпаки, в’януть, поруч ставлять ємності з водою. Оптимальна температура зберігання – 2–4 градуси.
Кавуни та дині зберігаємо в діжках із попелом. Найкраща температура для кавунів – 6–8, динь – 2–4 градуси.
Гарбузи люблять температуру зберігання 6–8 градусів. Вологість – 70–75 відсотків. Укладаємо хвостиками догори на соломі, тирсі або сухій хвої. Погано зберігаються плоди, «перегодовані» азотними добривами та зібрані у вологу погоду.
Петро ГУЛЯК. Черкаська обл.